Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek turi kainuoti nafta, kad nekiltų ekonominė krizė?

Stambiausių naftos gavybos šalių biudžetų subalansavimui reikia skirtingų naftos kainų, ir dėl to kyla nesutarimai dėl gavybos mažinimo, rašo „Bloomberg“. Agentūra pateikia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenimis ir investicinių bankų skaičiavimais paremtus vertinimus, kokios naftos kainos reikia šalių biudžetams subalansuoti.
Naftos platforma Šiaurės jūroje
Naftos platforma Šiaurės jūroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kuveitui užtenka mažesnės kainos ($47,8), nei pirmadienį kainavo barelis „Brent“ rūšies naftos. Kuveito valdžia tradiciškai pasisako už gavybos ribojimą, palaikydama savo sąjungininkus iš Saudo Arabijos (SA). Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) biudžeto subalansavimui reikia, kad barelio kaina pakiltų iki $58,6, Katarui — iki $62,1, o SA — iki $79,7, pateikia TVF duomenis „Bloomberg“. 2015 metais SA biudžeto deficitas dėl žemų naftos kainų pasiekė maksimumą nuo 1991 – $97 mlrd., arba 15% BVP.

Iranui būtina $55,3 už barelį kaina, tačiau jis labiau suinteresuotas susigrąžinti per JAV ir ES taikytas sankcijas prarastą naftos rinkos dalį, o vėliau siekia gauti galimybę ir toliau didinti gavybą.

Išimties iš OPEC ribojimų sistemos prašo ir Irako valdžia, nurodydama reikalavimo apriboti pagrindinio pajamų šaltinio su teroristine ISIL organizacija kovojančiai šaliai neteisingumą. TVF vertinimu, Irakui reikėtų pasaulinių naftos kainų pakilimo iki $58,3.

Rusijai, „Natixis“ skaičiavimais, biudžeto subalansavimui reikia $69 kainos.

Angolai, „UBS Group“ skaičiavimais, deficitui įveikti reikia $66,06 kainos. Kol kainos žemos, Angola negali atnaujinti gavybos iki 2014 m. lygio.

Alžyro biudžeto subalansavimui būtina didesnė nei $90,6 kaina. Šios šalies valdžia siekia suderinto OPEC sprendimo priėmimo ir dėl to pasirengusi kai kurioms šalims teikti nuolaidas.

Ekvadoro ir Venesuelos reikalai liūdnesni – deficitui įveikti jiems būtina barelio naftos kaina $104,69 ir $117,5 atitinkamai. Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa anksčiau teigė, kad naftos gavybos mažinimo susitarimo žlugimas gali lemti OPEC suirimą, o sunkią krizę išgyvenančiai Venesuelai žemos naftos kainos grasina ekonomikos griūtimi.

Nigerija, kovojanti su jos naftos versloves atakuojančiais sukilėliais, ir sunkiai atsigaunanti po pilietinio karo Libija nuo OPEC kvotų yra atleistos, tačiau abi šios šalys naftos brangimu suinteresuotos. Nigerijos biudžeto subalansavimui pakaktų ir $85,4 („Deutsche Bank“ skaičiavimai), o štai Libijai reikia $216,5 kainos (TVF duomenys).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius