Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija gali išstumti JAV iš lyderės pozicijų atominės energetikos srityje

Kinija gali patrigubinti savo pajėgumus ir per ateinančių 20 metų atominės energetikos srityje aplenkti Jungtines Valstijas bei tapti didžiausia pasaulyje atominės energijos gamintoja, prognozuoja Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Grohndes atominė elektrinė buvo pradėta statyti 1975 metais.
Atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį kalbėdamas Londone vykusioje konferencijoje „International Petroleum Week“ TEA vadovas Fatihas Birolis išreiškė nuogąstavimą, kad JAV ir Europa nepakankamai investuoja į atominės energetikos sferą, o Kinija veržiasi į priekį, skelbia „MarketWatch“.

„Šiuo metu statoma maždaug 60 atominių elektrinių, iš kurių daugiau nei trečdalis yra statoma Kinijoje. Kinija juda į priekį, ir labai greitai pamatysime, kad ji aplenks Jungtines Valstijos ir taps pirmu numeriu atominės energetikos srityje pasaulyje“, – sakė TEA vadovas.

Jungtinės Valstijos pirmauja atminės energetikos srityje nuo šeštojo praėjusio amžiaus dešimtmečio. F.Birolis pažymėjo, kad stebimos dvi tendencijos, keliančios grėsmę JAV pozicijai: nauji pajėgumai auga labai nežymiai, o taip pat atsisakoma ilginti esamų pajėgumų naudojimo laiką.

Tokia pati situacija stebima ir Europoje, pažymėjo F.Birolis. Prancūzijoje, kuri pirmauja Europoje atominės energetikos srityje, pastaraisiais metais smarkiai sumažėjo gamybos apimtys.

„Jeigu dabartinė tendencija išliks, tai Jungtinių Valstijų dalis pasaulinėje atominės energijos gamyboje sumažės nuo dabartinių 20 proc. iki 7 proc.“, – prognozuoja F. Birolis.

TEA prognozuoja, kad iki 2040 metų atominės energijos dalis bendroje Kinijos energijos gamybos struktūroje padidės nuo 2016 metais buvusių 2 proc. iki 4 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius