Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos finansuojama atominė elektrinė – grėsmė Didžiosios Britanijos saugumui?

Didžiojoje Britanijoje planuojamos statyti naujos atominės elektrinės, kuri suteiks elektros energiją šešiems milijonams namų, džiaugsmą užtemdė statybų sutarties detalės. Šis projektas jau yra vadinamas pavojingu, negarbingu ir žeminančių nacionalinį orumą.
Būsimosios Hinkley Pointo atominės elektrinės vieta
Būsimosios Hinkley Pointo atominės elektrinės vieta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

To priežastis – projektą finansuoja Kinija, šalis, pasižyminti didžiuliais žmogaus teisių pažeidimais ir ilga valstybės remiamo kibernetinio šnipinėjimo istorija, rašo naujienų svetainė ibtimes.co.uk.

Pekinas gali kelti grėsmę fiziniam elektrinės saugumui panaudodamas vadinamąsias logines bombas.

Tačiau didžiausias Hinkley Pointo atominės elektrinės rizikos nacionaliniam saugumui aspektas yra tas, kad Pekinas gali kelti grėsmę Britanijos energetikos infrastruktūrai. Kibernetines atakas nagrinėjantys specialistai mano, kad Pekinas gali kelti grėsmę fiziniam elektrinės saugumui, panaudodamas vadinamąsias logines bombas.

Loginė bomba yra viena iš kenkėjiškos programos atmainų, kuri gali būti slapta įdiegta į programinę įrangą ir aktyvuota nuotoliniu būdu. Nors loginės bombos negali sunaikinti duomenų, jos gali pridaryti žalos sistemos veikimui.

Teoriškai, paliktos loginės bombos gali būti aktyvuotos galimo karinio konflikto metu. Būtent tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl dauguma šalių į strategiškai svarbius ekonomikos sektorius, koks yra energetika, ir neįsileidžia užsienio valstybių bendrovių.

Tikimasi, kad už kiniškus pinigus pastatyta 24 mlrd. svarų sterlingų vertės Hinkley Pointo elektrinė pradės veikti 2025 m.

Kaip rašo bbc.com, idėjų kalvės „Chatham House“ kibernetinio saugumo specialistė Caroline Baylon pabrėžia, kad Kinijos investicijos Didžiosios Britanijos ekonomikai išeina į naudą, bet kalbant apie jautrius ekonomikos sektorius reikia išlikti budriems.

Nors pasigirsta pasakymų, kad Kinija tikrai nevykdytų išpuolio prieš elektrinę, kurią pati finansavo, reikia nepamiršti, kad tokiu būdu Pekinas gautų prieigą prie britiškų technologijų ir pamatytų silpnąsias energetikos infrastruktūros vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius