Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 06 /15:30

„Klaipėdos naftos“ akcininkai pritarė sutarčiai su „Hoegh“ dėl „Independence“ priežiūros

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorei „Klaipėdos nafta“ ruošiantis iki 2024 metų pabaigos išpirkti SGD laivą „Independence“, jo operatore 5 metus bus dabartinės laivo savininkės – Norvegijos bendrovės „Hoegh LNG“ – įmonė Lietuvoje „Hoegh LNG Klaipėda“.
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
LNG terminalas

Įmonės akcininkai penktadienį patvirtino 4,85 mln. eurų metinės vertės laivo naudojimo ir techninės priežiūros sutarties su „Hoegh LNG Klaipėda“ ir jos partnere „Hoegh LNG Fleet Management“ sąlygas, pranešė „Klaipėdos nafta“. 

Įmonė anksčiau skelbė, kad maždaug trečdalį laivo-saugyklos naudojimo kaštų ‒ 4,85 mln. eurų per metus ‒ sudarys fiksuota dalis, apimanti mokestį operatoriui už laivo priežiūrą, įgulos atlygį bei išlaikymo kaštus, neskaitant Lietuvoje taikomų mokesčių.

Tuo metu kintami kaštai, kaip ir iki šiol, priklausys nuo laivo-saugyklos remonto poreikių, išdujinimo apimčių bei su jomis tiesiogiai susijusių apyvartinių taršos leidimų kainos ir kitų dedamųjų. 

Pasak „Klaipėdos naftos“, iki šiol operatoriaus paslaugų dalis buvo įskaičiuojama į bendrą laivo-saugyklos nuomos kainą. „Independence“ tapus Lietuvos nuosavybe ir šias paslaugas įsigyjant atskirai, terminalo išlaikymo sąnaudos bus maždaug trečdaliu mažesnės nei pratęsus nuomą dabartinėmis sąlygomis.

Operatorė pasirinkta pasibaigus pernai spalį paskelbtam tarptautiniam konkursui. Sutartyje bus numatyta galimybė su ja pasirašytą sutartį pratęsti dar penkeriems metams, anksčiau skelbė bendrovė. 

Skelbiama, kad pirminį konkurso atrankos etapą, be „Hoegh LNG Klaipėdos“, įveikė dar dvi tarptautinės laivybos bendrovės – Norvegijos „Wilhelmsen Ship Management“ ir Japonijos „Mitsui O.S.K. Lines“.

Norvegijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Singapūre, Indonezijoje, Egipte, Kolumbijoje, Brazilijoje ir Filipinuose veikianti „Hoegh LNG“ šiuo metu turi apie 900 darbuotojų ir valdo 13 laivų – 10 SGD laivų su išdujinimo įranga ir 3 SGD dujovežius.

„Klaipėdos nafta“ „Independence“ iš Norvegijos įmonės perims 2024 metų pabaigoje. 

„Klaipėdos naftos“ akcininkai 2022-ųjų vasarį pritarė „Independence“ įsigijimui iš „Hoegh LNG“, iš kurios jis nuomojamas nuo 2014 metų, o sutartis baigsis 2024 metų pabaigoje.

„Independence“ išpirkimo kaina yra 153,5 mln. JAV dolerių (be PVM, šios dienos kursu – apie 140,5 mln. eurų). Rinkos reguliuotojo suderinta išpirkimo kaina siekia iki 138,4 mln. eurų (be PVM), ji neturi viršyti 160 mln. eurų (su PVM) – tokią sumą įmonei yra paskolinęs Šiaurės investicijų bankas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius