Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato ministras: Lenkija planuoja sustabdyti 70 proc. pasenusių elektros gamybos blokų

Lenkijos klimato ministro Michalo Kurtykos teigimu, šalis per 20 metų laikotarpį planuoja sustabdyti apie 70 proc. esamų elektros energijos gamybos blokų, pranešama Lenkijos radijo tinklalapyje.
Michalas Kurtyka
Michalas Kurtyka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lenkija Klimatas

Valstybinei naujienų agentūrai PAP duotame interviu, kuris buvo paskelbtas sekmadienį, M.Kurtyka teigė, jog šalis „žengia į laikotarpį, kai Lenkijos energetikos sistemos pertvarkymas tampa vis skubesniu klausimu“.

„70 proc. mūsų energijos gamybos įrenginių yra senesni nei 30 metų ir juos reikės pakeisti per du dešimtmečius. Turime dėti šias pastangas ne tik dėl klimato politikos, bet ir dėl įrangos amžiaus“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad pertvarka atsieis milijardus ir kad per dešimtmetį beveik 60 mlrd. zlotų (13 mlrd. eurų) bus nukreipti į labiausiai nuo anglių gavybos priklausomus regionus, pavyzdžiui, į Lenkijos pietuose esantį Silezijos anglių kasybos regioną.

PAP paklaustas apie 2021 metais laukiančius iššūkius, M. Kurtyka atsakė, jog pagal vienas iš pagrindinių projektų yra rengiamas planas, kuris vadinasi „Lenkijos energetikos politika iki 2040 metų“.

Plane, be kita ko, daroma prielaida, kad iki 2030 metų miestuose ir iki 2040 metų kaimo vietovėse bus atsisakyta anglių naudojimo individualiose šildymo sistemose.

Atsižvelgiant į anglies dioksido mokestį, 2040 metais 11–28 proc. elektros energijos bus pagaminta iš akmens anglių.

Plane numatyta statyti atomines elektrines Lenkijoje, taip pat ženkliai padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip vėjo jėgainių jūroje, skaičių.

Projekte „atsižvelgiama ir į naujas sąlygas, susijusias su klimato politikos iššūkiais, tinkamomis pertvarkomis, oro apsauga ir COVID-19 pandemija“, – pažymėjo M.Kurtyka.

2020 metų pabaigoje ES šalys susitarė padidinti išmetamo anglies dioksido kiekio sumažinimo tikslą 2030 metais nuo 40 iki 55 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius