-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko iš gaisro išmoks saulės elektrinių savininkai ir rangovai?

Praėjusią savaitę saulės energetikos bendruomenę pasiekė žinia apie įsiplieskusį gyvenamojo pastato gaisrą, kurio metu užsidegė ant namo stogo sumontuota saulės elektrinė. Mažeikiuose nuo gaisro nukentėjusio pastato savininkė jau kreipėsi į labiau patyrusius rangovus, kad šie įrengtų galingesnę saulės elektrinę, bet tuo pačiu ragina kitus elektrinių savininkus skirti dėmesį sprendimo saugumui.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / 123rf.com nuotr.

Pasak namo savininkės, gelbėjimo tarnyboms trūksta žinių, kaip elgtis su panašiomis šiuolaikinėmis technologijomis, todėl reikia pasirūpinti visomis prieinamomis prevencinėmis priemonėmis, apsaugančiomis nuo nelaimių.

„Gaisro metu susidūrėme su problema, kuomet gaisrininkai, nors ir dirbo atsidavusiai, nebuvo pasiruošę gesinti saulės elektrinės: ant įrangos jie pylė vandenį, kuris yra visiškai neefektyvus būdas gesinti panašią įrangą. Gesinimo metu buvo apgadinta ir vidaus apdaila. Saulės elektrinių savininkai turėtų būti pasiruošę panašiems scenarijams ir kreipti dėmesį į tai, kaip sumontuota elektrinė, ir ar rangovai įspėja, kaip elgtis nutikus nelaimei", – sakė nuo gaisro nukentėjusio namo savininkė.

Kol vieni saulės elektrinių rangovai suka galvas kaip tokiais atvejais apsaugoti saulės elektrinių reputaciją, kiti teigia, kad panašių nelaimių grėsmės yra pažįstamos ir egzistuoja būdai, kaip nuo jų apsisaugoti.

Dr. Andrius Džiaugys, įmonių „Eternia Solar" vykdantysis direktorius ir UAB „NoGrid" direktorius, pranešime žiniasklaidai sako, kad įmonė jau ilgą laiką savo komerciniams ir privatiems klientams pabrėžia kokybiškų saulės elektrinių sistemų, turinčių priešgaisrinės saugos priemones, svarbą, tačiau susiduria su sunkumais, nes rinkoje apstu įmonių, kurios įrenginėja pigias ir ne tokias saugias sistemas, o elektrinių savininkai tikisi galintys remontuoti elektrines savarankiškai.

„Jau prieš kurį laiką pasaulis aptarinėjo saulės elektrinių gaisrus „Wallmart" ir „Amazon" pastatuose, tad buvo aišku, kad panašios nelaimės gali atsitikti ir Lietuvoje. Nors dabar susidūrėme su gaisru, kurį sukėlė ne elektrinė, niekada negalime atmesti galimybės, kad vieną dieną ir elektrinė taps gaisro priežastimi. Kaip saulės elektrinių rangovai šią grėsmę matome ypač aiškiai, stebėdami tendecijas, kai klientai renkasi pigiausias, o ne saugiausias sistemas, neatsižvelgia į rangovų kompetencijas ir numoja ranka į privalomą elektrinių aptarnavimą, vykdomą pagal Europos Sąjungos standartus“, – komentuoja A.Džiaugys.

Pasak eksperto, pagrindinis techninis elementas, nuo kurio priklauso saulės elektrinės saugumas yra įtampos keitikliai (inverteriai). Inverteriai su optimizatoriais iš karto atjungia modulius nuo grandinės atjungus pastatą nuo elektros tinklų, inverteriams išsijungus ar kai užfiksuojama aukšta temperatūra. Rinkoje tokie sprendimai yra prieinami, bet dalis mažiau patyrusių rangovų dėl lengvabūdiškumo, nepakankamų žinių apie saugumą arba siekio taupyti, jų atsisako.

„Saulės elektrinių gaisrai nėra dažni, bet yra ypač pavojingi: dėl aukštos nuolatinės įtampos ir srovės stiprumo tiesiogiai putomis ar vandeniu gesinti saulės modulius yra neveiksminga ir pavojinga. Visada įspėjame klientus apie prevencines priemones, kurios maksimaliai sumažina tokių situacijų tikimybę: periodinį aptarnavimą, teikiamą aukštos kvalifikacijos specialistų. Deja, dažnai susiduriame su trumparegišku požiūriu, kuomet saulės elektrinių savininkai nutaria elektrinės sklandžiu veikimu rūpintis patys, taip ne tik padidindami gedimų riziką, bet ir aukodami elektrinės efektyvumą, apie kurį daugiausia išmano specialistai“, – sakė A.Džiaugys.

Pasak A.Džiaugio, pirkdami pigesnes elektrines klientai įsigyja ir riziką. Atsakingi saulės elektrinių rangovai investuoja į individualizuotą inžineriją projekto planavimo stadijoje, tęstinius darbuotojų mokymus, ISO sertifikatus, naudojamas kokybiškas medžiagas ir pažangias sistemas. Tokius rangovus galima atpažinti iš jų pareikalaujant duomenų apie modulių gamintojus, sertifikatų ir pasigilinus į jų patirtį rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius