-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl „Klaipėdos nafta“ dujų terminalui skirtą laivą ne pirko, o išsinuomojo?

Praeitos kadencijos vyriausybės energetikos projektus revizuojanti Seimo Laikinoji tyrimo komisija toliau vykdo savo tyrimą. Trečiadienį planuota išsiaiškinti, kodėl „Klaipėdos nafta“ suskystintųjų dujų terminalui skirtą laivą išsinuomojo, o ne pirko. Kai kurie šios Komisijos nariai teigia turintys duomenų, kad Lietuvai buvo siūloma pirkti laivą gerokai pigiau, nei kainuos jo nuoma per 10 metų, tačiau „Klaipėdos naftos“ vadovybė sako, kad tarptautiniame konkurse buvo pasirinktas optimaliausias variantas.
„Klaipėdos naftos“ bendrovės teritorijoje
„Klaipėdos naftos“ bendrovės teritorijoje / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Už uždarų durų konservatorių vyriausybės pradėtus energetinius projektus narstanti Seimo Laikinoji komisija siekė išsiaiškinti, ar tiesa, kad „Klaipėdos nafta“ įsipareigojo už plaukiojančios suskystintųjų dujų saugyklos-laivo nuomą mokėti po beveik pusę milijono litų per dieną, net jei laivas stovėtų nenaudojamas. Komisijos pirmininką socialdemokratą Artūrą Skardžių papiktino, kad „Klaipėdos naftos“ vadovas neatskleidė, kiek valstybei teks pakloti po dešimties metų, nusprendus jį išpirkti iš nuomotojos norvegų įmonės. A. Skardžiui  kelia įtarimų vykęs konkursas, per kurį esą atsisakyta galimybės laivą įsigyti.

„Mums buvo pateikta oficialioje medžiagoje, ne slaptoje, o viešoje, kad kai rinkosi laivą-saugyklą, turėjo du pasiūlymus: vienas pasiūlymas – pirkti laivą, kuris būtų pagamintas 2016 m., už 250 mln. eurų, bet buvo pasirinktas kitas variantas – nuomoti laivą 10 metų ir sumokėti 430 mln. eurų ir dar, norui esant, išsipirkti už likutinę vertę“, – sako Seimo Laikinosios komisijos pirmininkas A. Skardžius.

„Klaipėdos naftos“ vadovas aiškina, kad be savo steigėjo – Energetikos ministerijos – leidimo negali net Parlamentinei komisijai atskleisti komercinių paslapčių. Jis teigia, kad iš trijų tarptautinio viešojo konkurso  dalyvių negauta pasiūlymų laivą pirkti.

„Tie trys dalyviai, kurie visame pasaulyje teikia tokio pobūdžio paslaugas, dalyvavo mūsų konkurse. Visų jų pasiūlymai buvo labai artimi, tai rodė konkurencinę kovą. Be to, tas nuomos kainas vertino ekspertai, ir jie nustatė, kad tos kainos teisingos. Ir, mūsų skaičiavimais, pirkti būtų daug brangiau, negu nuomotis. Mes skaičiavom, per 10 metų būtų kainavę apie 20 mln. eurų ar dar brangau, jeigu būtume pirkę“, – teigia  įmonės „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Energetikos ministras taip pat nekalbus, anot jo, Parlamentinei komisijai suteikta informacijos tiek, kiek priklauso pagal ministerijos kompetenciją atsakyti už šį projektą.

„Aš šitų dalykų nekomentuosiu viešai. Ministerijos uždavinys yra dabar užtikrinti, kad tie visi kontraktai, kurie buvo pasirašyti, būtų įgyvendinti, kad terminalas būtų pastatytas laiku – tai yra iki kitų metų pabaigos“, – sako energetikos ministras Jeroslavas Neverovičius.

Komisijos pirmininkas A. Skardžius pažadėjo kitą posėdį kvosti energetikos ministrą ir „Klaipėdos naftos“ vadovą vienu metu, kad šie atskleistų reikalaujamą informaciją. Tuo metu šios komisijos narys Andrius Kubilius teigė, kad per posėdį laivo nuomos konkurso sąlygos nebuvo aptartos. Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kas sprendimai dėl suskystintųjų dujų terminalo yra teisingi.

„Aš pritariu tiems sprendimams, kurie dabar yra priimt, ir jokių blaškymųsi negali būti. 2014 m. rugsėjo pirmomis dienoms laivas turi atplaukti į Klaipėdą, jei mano atmintis nepaveda, ir 2014 m. gruodį turi būti užbaigta terminalo statyba. Mes nuomosime, kaip kontraktuose pasirašyta, jokių pakeitimų nebus“, – aiškina A. Butkevičius.

Laikinoji Seimo komisija darbą turi baigti iki lapkričio vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius