Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios pagalbos dėl šildymo kainų sulauks gyventojai? Iš valdančiųjų – pirmosios žinios dėl PVM tarifo

Energetinių išteklių kainoms pasiekiant vis naujas aukštumas, valdantieji diskutuoja, ar ateinantį šaltąjį sezoną ir vėl taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šildymui. Konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad koalicijoje ši priemonė vertinama „pakankamai pozityviai“, tačiau ar tikrai bus priimta – dar nėra aišku. Savo žodį čia dar turi tarti ir Finansų ministerija.
Šildymo sezonas
Šildymo sezonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Aidint perspėjimams apie artėjančią šaltą žiemą, vis garsiau pasigirsta svarstymų ir apie PVM lengvatą šildymui. Praėjusį šildymo sezoną nuo sausio iki balandžio centralizuotam šildymui buvo taikomas nulinis PVM tarifas, tačiau lengvata nebuvo pratęsta ir tarifas šiuo metu vėl siekia 9 proc.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Vaidas Augustinavičius rugpjūčio viduryje sakė, kad tai turėtų būti vienas pirmųjų rudenį spręstinų klausimų.

„Turbūt pirmas klausimas, kuris turėtų būti sprendžiamas rugsėjį sugrįžus į politinį ciklą, – PVM kompensacijos už centrinį šildymą. Dabar PVM kompensacija galiojo iki balandžio mėnesio – praėjusiam šildymo sezonui, naujam ji yra nepratęsta“, – LRT radijui sakė V.Augustinavičius, kurį citavo BNS.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vaidas Augustinavičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vaidas Augustinavičius

15min pasidomėjo, kaip šio sprendimo perspektyvas vertina valdantieji ir opozicija.

Idėja „sutikta pozityviai“

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė patvirtino, kad pirmadienį šis siūlymas buvo išsakytas valdančiosios koalicijos susitikime, tačiau galutinio aiškumo, ar priemonė tikrai bus priimta, dar nėra.

„Vyriausybė išsakė pasiūlymą ir jį pakankamai pozityviai visi priėmė. Tai, jei kitų trikdžių neatsiras, (priemonė gali būti priimta – aut. pastaba). Bet reikia palaukti viso paketo, ką siūlys Vyriausybė“, – 15min sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

15min paprašė Finansų ministerijos komentaro, tačiau institucija jo kol kas nepateikė. Gavę atsakymą, publikaciją papildysime.

Pasak R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, jei galimybės leis, politinė valia tai priimti atsiras.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Kalbant apie visokius mokestinius dalykus, frakcijai svarbu įsivertinti, kokios yra valstybės galimybės ir kiek tai realiai padeda žmonėms. Ta kryptis yra ir mes ją palaikome. Visą vaizdą mato Finansų ministerija, jos nuomonė yra svarbiausia, o politinė valia, jeigu galimybės leis, neabejotinai bus“, – tvirtino R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kitas konservatorių frakcijos narys, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma pastebėjo, kad Vyriausybė nulinį PVM tarifą šildymui paminėjo kaip „vieną iš ketinimų“, kurių būtų galima imtis siekiant suvaldyti energetinių kainų šoką.

„Čia nėra kažkoks ypatingas sprendimas jį padaryti nuliniu, bet viskas priklausys nuo galutinio Vyriausybės apsisprendimo. Ji, kaip žadėjo, pirmadienį turės prognozes dėl artimiausio laikotarpio finansinės situacijos. Tuomet viskas bus kompleksiškai sprendžiama“, – komentavo J.Razma.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

Jo teigimu, susitikime neigiamų atsiliepimų dėl šios idėjos nebuvo išsakyta.

„Ne kartą esame kalbėję, kad galima taikyti PVM lengvatas valstybinių įmonių teikiamų paslaugų kainoms ar toms, kurios nustatomos mūsų atitinkamų institucijų. Šiuo atveju, kai kalbame apie šilumos kainas, būtent taip ir yra. Dėl to manau, kad frakcija ir koalicija žiūrėtų į tai pozityviai“, – vyraujančias nuotaikas apibūdino ilgametis politikas.

Be to, J.Razma tvirtino, kad finansinė tokio sprendimo našta nebūtų labai didelė, nes, sumažinus PVM šildymui, šiek tiek sumažėtų ir ratas asmenų, galinčių pretenduoti į šildymo kompensacijas.

Manau, kad frakcija ir koalicija žiūrėtų į tai pozityviai.

Atsieitų apie 40 mln. eurų?

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas apie tokią idėją taip pat atsiliepė teigiamai. Jo žiniomis, nulinis PVM šildymui visam sezonui atsieitų apie 40 mln. eurų.

„Aš manau, kad ši priemonė bus įgyvendinta. Ji buvo siūloma ir praėjusį šildymo sezoną, tad natūralu, kad yra didelis lūkestis, jog galiotų ir šį. Finansų ministerija skaičiavo, kad visam sezonui tai kainuotų apie 40 mln. eurų“, – 15min sakė V.Mitalas.

Pasak politiko, šie pinigai nėra didelė kaina, palyginti su tuo, kokia našta užgriūtų žmones, gamtinėms dujoms per vasarą reikšmingai pabrangus ir vis dar nesant tikrumo, kokios jų kainos bus vėliau.

Be to, politiko teigimu, įvesta lengvata neturėtų mažinti paskatų efektyvinti šilumos ūkį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

„Nemanau, kad, kalbant apie šį sezoną, ši priemonė galėtų kažkaip mažinti paskatas efektyvintis. Ji šiek tiek sumažins šildymo kainą, bet paskata efektyvintis vis tiek išliks labai didelė“, – nurodė V.Mitalas.

R.Budbergytė: be lengvatos žmonės žiemos neištvers

Nulinę PVM lengvatą šildymui paremtų ir opozicija. Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė tvirtino, kad ji būtų aktuali ne tik gausiai gamtines dujas šildymui naudojančiam Vilniui, bet ir kitiems miestams.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Budbergytė

„Panašu, kad situacija nėra gera ir kitose savivaldybėse. Gauname tokių signalų, kad ir biokuro kaina yra smarkiai išaugusi. Brangstant biokurui, Vyriausybė nesiėmė pakankamų priemonių laiku, kad turėtume daugiau galimybių naudoti šildymui medienos atliekas. Manau, kad ir patys valdantieji dabar jau tikrai suprato, kad be nulinės PVM lengvatos šią žiemą, o, tikriausiai, ir ateinančią, Lietuvos žmonės neišgyvens, nesvarbu, ar jie gyvena Vilniuje, ar Kaune, ar Klaipėdoje“, – 15min sakė R.Budbergytė.

Gresia šalta ir rūsti žiema, žmonėms reikia padėti, ypač tiems, kurie gyvena namuose su centralizuotu šildymu.

Ji tvirtino, kad tokia lengvata turėtų galioti visą šildymo sezoną.

„Kuo anksčiau pradėsime, tuo bus geriau. Gresia šalta ir rūsti žiema, žmonėms reikia padėti, ypač tiems, kurie gyvena namuose su centralizuotu šildymu. Tie, kurie turi didesnes pajams, dažniausiai šildosi autonomiškai. Tikrai esame už tai, kad lengvata tęstųsi nuo šildymo sezono pradžios iki jo pabaigos“, – kalbėjo R.Budbergytė.

Praėjusį šildymo sezoną galiojęs nulinis PVM tarifas iš biudžeto pareikalavo 23 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius