Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencijos taryba pratęsė tyrimą dėl „Gazprom“ veiksmų

Konkurencijos taryba (KT) pirmą kartą oficialiai patvirtino tirianti Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ veiksmus Lietuvoje.
Gazprom
Gazprom / Scanpix / Postimees.ee

Taryba savo tinklalapyje paskelbė praėjusį antradienį pratęsusi 2012 metų liepos 30 dieną pradėtą tyrimą. Iki šiol ji nekomentavo, ar tiria „Gazprom“ veiklą.

„Patvirtiname, kad Konkurencijos taryba atlieka tyrimą pagal gautą skundą dėl „Gazprom“ veiksmų, galimai pažeidžiančių Konkurencijos tarybos leidimo įsigyti bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų paketą sąlygas“, – BNS sakė tarybos Komunikacijos skyriaus vedėja Viktorija Urbonavičiūtė.

Pasak jos, 2004 metais Konkurencijos taryba leido „Gazprom“ įsigyti 34 proc. bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų paketą ir kartu su Valstybės turto fondu, Vokietijos bendrovėmis „Ruhrgas Energie Beteiligungs“ ir „E.ON Energie“ įgyti bendrą jos kontrolę su sąlyga, kad Lietuvos vartotojams nebus sudaromos kliūtys pirkti dujas iš kitų gamtinių dujų tiekėjų.

Sprendimas pradėti tyrimą dėl „Gazprom“ veiksmų yra susijęs su 2012 metų liepą iš neįvardijamos Lietuvos įmonės gautu skundu, o ne su Europos Komisijos atliekamu tyrimu.

„Tyrimo pradėjimas rodo, kad yra pagrindo įtarti galimą pažeidimą, tačiau tai dar nereiškia, kad toks pažeidimas egzistuoja“, – BNS teigė V.Urbonavičiūtė.

Anot jos, sprendimas pradėti tyrimą dėl „Gazprom“ veiksmų yra susijęs su 2012 metų liepą iš neįvardijamos Lietuvos įmonės gautu skundu, o ne su Europos Komisijos atliekamu tyrimu.

BNS šaltinių teigimu, Konkurencijos taryba tiria „Gazprom“ veiksmus, buvusiai „Lietuvos energijai“ pernai paprašius koncerno dujas parduoti mainų pagrindu. Bendrovėms neradus sutarimo, anot BNS šaltinių, „Lietuvos energija“ pernai kreipėsi į tarybą.

Pernai vasarį skelbta, jog „Lietuvos energija“ surado galimybę įsigyti dujų palankesnėmis sąlygomis Vakarų Europoje ir kreipėsi į Rusijos dujų bendrovę „Gazprom Export“, prašydama suteikti galimybę sudaryti gamtinių dujų mainus.

Įgyvendinus sandorį, dalis dujų, kurias „Gazprom Export“ tiekia į Lenkiją per Baltarusiją, būtų nukreiptos „Lietuvos energijai“, tuo tarpu atsiradęs „Gazprom“ dujų trūkumas Lenkijoje būtų padengtas iš „Lietuvos energijos“ įsigyto dujų kiekio, kuris būtų perleistas Rusijos dujų bendrovei.

Tuomet skelbta, jog toks sandoris leistų sumažinti bendrovės įsigyjamų dujų kaštus, o tai pakoreguotų ir elektros kainas vartotojams. „Lietuvos energija“ siūlė, jog bendrovė Europos šalyse įsigytas gamtines dujas galėtų apkeisti į „Gazprom Export“ Lietuvai tiekiamas dujas.

„Lietuvos energija“ 2011 metų pabaigoje atliko alternatyvaus dujų tiekimo rinkos Vakarų Europoje ir Skandinavijoje analizę ir identifikavo potencialius užsienio tiekėjus, iš kurių galėtų įsigyti dujų. Įmonei pavyko rasti tiekėją, iš kurio šiemet sausio mėnesį buvo gautas pasiūlymas parduoti dujas nuo 2013 metų.

Anot „Lietuvos energijos“, šio tiekėjo siūlomos sąlygos buvo palankesnės, o galima artimiausia dujų tiekimo vieta būtų Vokietijos-Lenkijos siena.

Iš Rusijos koncerno perkamas dujas „Lietuvos energija“ naudoja Lietuvos elektrinėje. Bendrovei taip pat priklauso Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė ir Kauno hidroelektrinė.

Europos Komisija baigia tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje – įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius