Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencijos taryba: siūloma perteklinės energijos apskaita gali būti diskriminuojanti

Seime svarstomas Energetikos ministerijos siūlymas įmonėms ir gyventojams taikyti skirtingą atsiskaitymą už jų pagamintą ir į tinklą patiektą perteklinę energiją gali diskriminuoti dalį gaminančių vartotojų, sako Konkurencijos taryba.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
Energetika / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Dėl skirtingo reguliavimo būtų sukuriamos skirtingos konkurencijos sąlygos vėjo ir saulės jėgainių vystytojams, diskriminuojant vieną atsinaujinančių energijos išteklių technologiją kitos (...) atžvilgiu“, – rašoma tarybos išvadoje.

Institucijos teigimu, daliai vartotojų siūlomas privalomas grynasis atsiskaitymas („net billing“) sukurtų nevienodas konkurencijos sąlygas gaminantiems vartotojams ir skirtingoms saulės ir vėjo energijos technologijoms. Be to, skirtingas sąlygas sudarytų ir numatomas nevienodas reguliavimas pelno siekiantiems ir nesiekiantiems nebuitiniams gaminantiems vartotojams.

„Pelno nesiekiantys asmenys taip pat gali vykdyti ūkinę veiklą ir konkuruoti su pelno siekiančiais asmenimis, kurie vykdo tokią pačią ar panašią veiklą“, – nurodo taryba.

Ministerijai ji rekomenduoja įvertinti, ar siūlomas reguliavimas negalėtų būti taikomas visiems nebuitiniams gaminantiems vartotojams.

Energetikos ministerija Atsinaujinančių išteklių energetikos bei Elektros energetikos įstatymų pataisomis balandį pasiūlė keisti apskaitos modelį verslo įmonėms, gaminančioms ir vartojančioms elektrą, – jų į tinklą patiekta perteklinė energija būtų apskaitoma eurais, o ne kilovatvalandėmis.

„Net billing“ modelis būtų taikomas ir tiems gamintojams, kurie naudoja vėjo elektrines ir kuriems suteiktas gaminančio vartotojo statusas.

Pagal šį modelį perteklinę elektrą tiekėjas parduoda biržoje, o už gautus pinigus vėliau nupirkta elektra grąžinama vartotojui.

Tuo metu saulės elektrines turintiems gyventojams ir toliau bus taikomas dvipusės apskaitos („net metering“) modelis. Pagal jį perteklinė bei nepanaudota elektra tiekiama į tinklus ir vėliau per kaupimo laiką susigrąžinama.

Trečiadienį įstatymo pataisas svarstė Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, sprendimus dėl siūlomų pakeitimų priims pagrindinis – Ekonomikos komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius