-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservatoriai gąsdina: po Artūro Zuoko reformų Vilnius bus priklausomas nuo Baltarusijos

Trečiadienio Vilniaus tarybos posėdyje ketinama dar kartą svarstyti klausimą dėl naujo biokuro katilo įrengimo Vilniaus termofikacinėje elektrinėje Nr.3 (VE-3). Šis elektrinės rekonstrukcijos projektas kainuos 720 mln. Lt ir, nors miesto valdžia žada gauti Europos Sąjungos paramą, opozicijoje esantys Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai ne tik gąsdina augsiančiomis miesto skolomis ir šilumos kainomis, bet ir priklausomybe nuo biokuro iš Baltarusijos.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Biokuras antrojoje Vilniaus termofikacinėje elektrinėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tapti Vilniaus meru po naujųjų savivaldos rinkimų 2015 metais pasiryžęs konservatorius Mantas Adomėnas įsitikinęs, kad dabartinis sostinės vadovas bando pasinaudoti susidariusia situacija, kai visų akys nukreiptos į Ukrainos įvykius ir prezidento rinkimus. Tad Vilniaus savivaldybėje vykstantiems procesams skiriama kur kas mažiau dėmesio. „Tokiu būdu Artūras Zuokas bando Vilnių ilgiems metams įklampinti į milžiniškas skolas“, – taip 720 mln. Lt vertės projektą pavadino M.Adomėnas.

Siūlo katilą už 720 mln. Lt

Savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai pateikė siūlymą, pagal kurį termofikacinėje elektrinėje šalia Gariūnų būtų galima įrengti 540 megavatų galios biokuro katilą, kurio šilumos galia siektų 360 megavatų, o elektros galia – 180 megavatų.

Šitas projektas yra vienas iš būdų, kuris leis užtikrinti pinigų srautus investuotojui. Nebandant pratęsti nuomos sutarties bandoma išlaikyti įtaką šilumos ūkyje ir pinigų srautus, – įsitikinęs V.Benkunskas.

Vilniaus meras A.Zuokas dėl šios jėgainės rekonstrukcijos yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su „Lietuvos energija“, kuri pasiūlė savo alternatyvą: biokuro katilo galia būtų 220 megavatų, šilumos galia siektų 150 megavatų, o elektros galia – 70 megavatų. Investicijos irgi būtų mažesnės – 560 mln. Lt. Tačiau miestas tokį siūlymą atmeta kaip netinkamą Vilniui.

Tuo tarpu „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas Vilniaus savivaldybės siūlymą yra pavadinęs skubotu. O A.Zuokas jam atsikirto, kad tai tėra politikavimas ir nenoras įgauti nepriklausomybę nuo rusiškų dujų. Mero teigimu, gavus ES paramą projektui šilumos kaina vilniečiams tikrai sumažės 22 proc.

ES paramos negaus?

Vilniaus konservatoriai projekte įžvelgia ne vieną grėsmę. Jų teigimu, šiluma vilniečiams tikrai nepigs 22 proc., kaip žada A.Zuokas, bet gali ir brangti, kadangi projektas, jų nuomone, neatitinka kriterijų ir tikrai negaus ES paramos. Vadinasi, 720 mln. Lt investicijos paprasčiausiai bus įskaičiuotos į būsimąją šilumos kainą.

Anot TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje seniūno Valdo Benkunsko, Vyriausybė šiuo metu tik svarsto strategiją, kaip turės atrodyti po kelerių metų šilumos ūkis visoje Lietuvoje, todėl nesuprantamas sostinės savivaldybės noras skubėti ir priimti sprendimą jau dabar. 

„Vilniaus energija“ pinigus generuoja iš išnuomotų šilumos tinklų. 2010 metais bandyta nuomos sutartį pratęsti, bet jau aišku, kad tam nebus pritarta, kad ir kokia būtų miesto valdžia. O šitas projektas yra vienas iš būdų, kuris leis užtikrinti pinigų srautus investuotojui. Nebandant pratęsti nuomos sutarties bandoma išlaikyti įtaką šilumos ūkyje ir pinigų srautus“, – įsitikinęs V.Benkunskas, pabrėždamas, kad viskas daroma tik siekiant naudos koncernui „Icor“ (buvusiam „Rubicon“) ir pačiam merui.

Biokurą veš iš Baltarusijos

Tokiu būdu Artūras Zuokas bando Vilnių ilgiems metams įklampinti į milžiniškas skolas, – taip 720 mln. Lt vertės projektą pavadino M.Adomėnas.

M.Adomėnas įvardijo ir dar vieną grėsmę. Esą tapusi nepriklausoma nuo rusiškų dujų Lietuva priklausytų nuo Baltarusijos, kadangi neturime tiek biokuro, kiek jo reikės tokio galingumo jėgainei. Todėl biokuro ir teks atsivežti iš artimiausios kaimynės.

Konservatoriai suskaičiavo, kad 8 darbo valandoms naujajam biokuro katilui prireiks 200 vilkikų biokuro. Todėl nesunku įsivaizduoti, koks tai biokuro kiekis, kaip pasikeis eismas Vilniaus mieste ir kokios eilės nutįs prie VE-3.

Vilniaus meras A.Zuokas yra sakęs, kad kritikuodami projektą TS-LKD atstovai bando jį sužlugdyti, o jis nuo pat pradžių teigęs, kad vos Vilnius pasiūlys realų sprendimą, kaip atsisakyti importuojamų dujų iš Rusijos ir sumažinti šilumos kainą, atsiras bandymų projektą žlugdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius