Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kotedžo savininkas nustėro: šiluma pigiau kainuoja, kai jos netaupai

Dujų pasiūla Lietuvoje tokia, kad kuo daugiau suvartoji, tuo mažiau moki. Kaunietis apskaičiavo, kad jei savo kotedžo šildymui sudegintų 500 kubinių metrų dujų, mokėtų mažiau nei už 400 kubinių metrų.
Sniegas Vilniuje
Sniegas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos dujų tiekimas“ netiesiogiai pasiūlė šildyti namus su atidarytais langais“, – į 15min su tema kreipėsi kaunietis Vaidas, gyvenantis kotedže.

Vyras gyvena B energetinio naudingumo kotedže. „Šiuo metu ES tokių „kiaurų“ kotedžų net neleidžia statyti“, – pastebėjo jis.

Pastoviai namuose palaikydamas 20 laipsnių temperatūrą, per metus jis suvartoja apie 400 kubų dujų, tad pateko į pirmą „Lietuvos dujų tiekimo“ skelbiamą kainų grupę. Vaidas paskaičiavo, kad per metus jam reikia mokėti 250 eurų.

Tačiau kaunietis labai nustebo paskaičiavęs, kad jei jis suvartotų 500 kubinių metrų, tai mokėtų pigiau – 227 eurus.

„Finansiškai man labiau apsimoka šildyti atsidarius langus tam, kad sudeginčiau 500 kubinių metrų“, – stebėjosi jis. Kotedžo savininkas nusprendė pasitikrinti savo skaičiavimus, todėl kreipėsi į valstybei priklausančią bendrovę „Lietuvos dujų tiekimas“.

„Kreipiausi dėl šios nesąmonės, bet jie taip ir pasiūlė – išdeginti 500 kubinių metrų ir mokėti mažiau. Ir visai nesvarbu, kad pasaulis kovoja su globaliniu atšilimu, ES reikalauja statyti A klasės namus“, – skėsčiojo rankomis būsto savininkas.

Kitas variantas, pasak jo, deklaruoti neteisingus duomenis nurodant didesnį kiek dujų. Tačiau dujų tiekėjai jam pasiūlė to nedaryti, nes išaiškėjus būtų nubaustas bauda.

Tačiau kaunietis linkęs surizikuoti. „Greičiausiai deklaruosiu melagingai, kad būtų per metus suvartotas 501 kubinis metras dujų. Tad kitais metaus pateksiu jau į antrą grupę. Tuomet sausio ir vasario mėnesiais turėtų išsilyginti permoka. O 2017-ųjų pabaigoje jau skaičiuosiu, ar 2018 metais labiau apsimoka keliauti į pirmą grupę ar likti antroje“, – braižė sutaupymo planus Vaidas.

„Lietuvos dujų tiekimo“ komunikacijos vadovas Paulius Jakutavičius 15min teigė, kad kotedžo savininko skaičiavimai greičiausiai yra teisingi.

„Infrastruktūra ir jos išlaikymo sąnaudos yra iš esmės visiems gyventojams vienodos, todėl, vartojant daugiau dujų, infrastruktūros kaštai išsidalina didesniam kiekiui kubinių metrų ir galutinė dujų kubinio metro kaina mažėja“, – komentare teigė jis.

Tokią situaciją iš esmės lėmė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos priimta tvarka. Anksčiau – iki 2009 metų – I grupės suvartojimo riba buvo aukštesnė – 800 kub. m. per metus. Nuo 2010 m. ši riba buvo sumažinta iki 500 kub. m. per metus.

Nustatydamas galutines kainas vartotojams „Lietuvos dujų tiekimas“ vadovaujasi šiomis nuostatomis.

I grupės klientai dujas paprastai vartoja maistui gaminti; vidutiniškai per metus šios grupės klientai suvartoja apie 60 kubinių metrų dujų; II grupės klientai, kurie šildosi dujomis, vidutiniškai per metus suvartoja apie 1400 kubinių metrų dujų. Išlaikymo sąnaudos visiems gyventojams vienodos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius