-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova prieš Astravo atominę elektrinę: lozungai seni, o naujų ginklų mažoka

Nuo draudimo parduoti baltarusišką elektrą iki skelbimo Europai, kad turime naują Černobylio grėsmę. Tokie pasiūlymai skambėjo Vilniuje Mokslų akademijoje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Baltarusijos ir Rusijos statomos atominės elektrinės Astrave keliamos geopolitinės ir branduolinės saugos pasekmės Europai“. Tiek politikai, tiek energetikai vardijo jau seniai girdėtus argumentus, kokią tai kelia grėsmę mums, tačiau konkrečius žingsnius siūlė ne visi. Skambėję jau seniai girdėti lozungai nesudarė įspūdžio, kad Lietuvos politinis ir diplomatinis elitas tiksliai žino, kaip priversti diktatorių bent jau įšaldyti projektą.
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“ / BelAEC paskyros feisbuke nuotr.

Ragina garsiau skųstis Europai

Kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus konferencijoje netiesiogiai užsiminė, kad Lietuva savu metu įvykdė duotą pažadą Europai – uždarė Ignalinos atominę elektrinę.

„Nors ji buvo pakankamai moderni ir priežiūra vakarietiška“, – sakė jis. Todėl, jo nuomone, Europa turėtų padėti Lietuvai kelti Astravo atominės elektrinės klausimą. „Kodėl mes su šia problema palikti vienui vieni? Tai ne tik Lietuvos reikalas. Darykite viską, kad tai būtų ne vien mūsų rūpestis. Tai kova su grėsme, kai Rusija baltarusių rankomis kuria pavojų visai Europai. Proto pergalei reikia kiekvieno iš mūsų“, – sakė jis.

J.Petronio nuotr./VDU Tarybos pirmininkas V.Adamkus
J.Petronio nuotr./ V.Adamkus

Signataras Vytautas Landsbergis minėjo „branduolinio terorizmo“ terminą, kalbėdamas apie Astravo atominę elektrinę. O prezidentė Dalia Grybauskaitė vaizdo sveikinime paminėjo, kad kalbama apie egzistencinį klausimą.

Realus žingsnis – nepirkti elektros

Tačiau ką daryti čia ir dabar? Energetikos ministras Rokas Masiulis priminė jau seniai siūlomą variantą – neleisti prekiauti baltarusiška elektra biržoje Lietuvoje. Tiesa, fiziškai ji į mūsų šalį galės atitekėti, tačiau pakaks elektros biržos vadovo sprendimo, kad šios elektros nebūtų leidžiama pirkti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rokas Masiulis

Jis priminė, kad Vilnius patenka į pirmąją pavojaus bangą, o antras ir trečias galimos radiacinio pavojaus grėsmės ratas pasiekia kitas kaimynes, Skandinavijos, Vakarų Europos šalis. Gal dėl to norvegai irgi susirūpinę. „Kerpės, kuriomis minta šiauriniai elniai, iki šiol yra užterštos nuo Černobylio tragedijos“, – sakė ministras.

Mūsų šalį su Baltarusija jungia pagrindinės elektros linijos, o štai reikšmingų linijų su Latvija ir Lenkija nėra. „Tikėtis, kad lenkai atsivers baltarusiams – sunku, nes jie gina savo rinką turėdami anglies elektrines. Tad svarbiausias vaidmuo tenka Lietuvai“, – sakė jis.

Regi Lietuvos balsuotojų klaidą

Branduolinės energetikos ekspertas Saulius Kutas priminė, kad atominės elektrinės aikštelės vertinimo iš tarptautinės bendruomenės iki šiol nėra, nors ten jau reaktoriaus korpusas stovi.

Tiesa, branduolinio kuro Baltarusijoje taip pat nėra, tad branduolinio pavojaus kol kas nėra, sakė jis.

Jo manymu, referendumo rezultatai dėl Visagino atominės elektrinės padėjo Baltarusijai apsispręsti dėl branduolinio projekto Astrave. Jo nuomone, Lietuva padarė klaidą atmesdama savo projektą.

Nori priversti skaičiuoti kitaip

Gitana Grigaitytė, Užsienio reikalų ministerijos Energetinio saugumo politikos departamento direktorė, tvirtino, kad Lietuvos institucijos ilgai bandė aiškintis su Baltarusija, įskaitant ir politinį lygmenį. Birželio mėnesį buvo paskutinis ekspertų susitikimas. Tačiau naudos nedaug. „Jiems svarbiausia – laikytis grafiko ir skubėti. „Rosatom“ pažadėjo, kad ji bus greičiausiai pastatyta elektrinė pasaulyje, tačiau tai, pasak G.Grigaitytės, ir lemia padažnėjusius incidentus elektrinėje. Ji atskleidė, kad lietuviai bandė įtikinti baltarusius, jog negalima skaičiuoti tik Baltarusijos gyventojų, kuriuos galėtų paveikti avarija Astrave. O kaimynai taip ir skaičiuoja. Aplink elektrinę – menkai apgyvendinti plotai, tad statistiškai esą nedaug žmonių paveiktų.

BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“

Politinis projektas

Pirmasis apie incidentą liepos 10 dieną pranešęs Astravo gyventojas Mikalai Ulasevičius sako, kad jokio ekonominio suinteresuotumo čia nėra – tik politika. „Astravo atominė elektrinė yra geopolitinis, o ne ekonominis projektas“, – sakė jis.

Save rinkimuose į vykdomąjį komitetą išsikėlęs baltarusis neabejoja, kad jokios naudos iš tos elektrinės nebūtų. Anatolijus Liabedka, Baltarusijos jungtinės piliečių partijos vadovas, mano, kad autoritarinė valstybė negali būti partnerė. „Tai – Sovietų Sąjungos likutis. Elektrinė yra šantažo įrankis, tačiau ką reikia daryti? Reikia didelės tarptautinės reakcijos“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius