Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Kremlius grasina atimti dalį dujų iš ES, jei Europa jas reeksportuos į Ukrainą

Maskva ketina uždrausti Europos klientams reeksportuoti rusiškas gamtines dujas į Ukrainą, norėdama dar pagilinti energetikos krizę, kuri šią žiemą laukia Kijevo, rašo „Financial Times“.
Dujotiekio darbuotojas
Dujotiekio darbuotojas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujos Europos sankcijos Rusijai dar nėra oficialiai paskelbtos, tačiau jos yra nutaikytos prieš Rusijos energetikos milžines – „Rosneft“, „Gazpromneft“ ir „Transneft“. Sankcijos apribos bendrovių priėjimą prie finansų rinkų.

Rusija birželį sugriežtino gamtinių dujų į Ukrainą tiekimą, valstybėms nesutariant dėl jų kainos. Dėl to Ukrainai gresia dideli energijos trūkumai šią žiemą, ypač jeigu Europos Sąjunga negalės prekiauti dujomis tarp Maskvos ir Kijevo.

Netekusi dalies rusiškų dujų, Ukraina jas kompensuoti ketina dujomis iš ES – rusiškų dujų reeksportu per Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją.

Netekusi dalies rusiškų dujų, Ukraina jas kompensuoti ketina dujomis iš ES – rusiškų dujų reeksportu per Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją.

Bet „Gazprom“, Rusijos valstybės įmonė, jau labai seniai skundžiasi dėl reeksporto. „Gazprom“ direktorius Aleksejus Mileris tokią prekybos dujomis schemą vadina pusiau apgaulinga.

Kentėtų ne tik Ukraina

Aukščiausi pareigūnai Europos Komisijoje ir Rytų Europos vyriausybės sako, kad Rusija jau seniai nori sumažinti gamtinių dujų, parduodamų Europai, kiekį, kad jų nepakaktų reeksportui į Ukrainą.

„Ir jie tą sako gana atvirai“, – sakė vienas Vidurio Europos ambasadorius.

Nors pirminis taikinys buvo Kijevas, kitas Rytų Europos pareigūnas sakė, kad gamtinių dujų eksporto į Europą sumažinimas gali žemyne sutrikdyti dujų tiekimą ir lemti kainų šuolius.

„Gazprom“ kurčias, Kremlius grasina asimetriškomis sankcijomis

„Gazprom“ atstovas žiniasklaidai Sergejus Kuprijanovas paneigė bet kokią grėsmę Europai tiekiamiems dujų kiekiams.

„Aš pirmą kartą girdžiu apie tai“, – sakė jis.

Jeigu sankcijos bus skelbiamos energetikos sektoriui arba ir toliau bus varžomas finansų sektorius, mes turėsime reaguoti asimetriškai, – pagrasino Rusijos premjeras.

Slovakija gali per dieną eksportuoti 17,6 mln. kubinių metrų dujų, Vengrija – 16 mln. kubinių metrų, Lenkija – 4 mln. kubinių metrų gamtinių dujų.

Ukrainai reikia atsivežti apie pusę šalyje suvartojamų dujų (50 mlrd. kubinių metrų kasmet). Analitikai mano, kad Ukrainai būtų sunku išgyventi žiemą, netekus 5–10 mlrd. kubinių metrų dujų. Ukrainos energetikos sistema yra labai neefektyvi.

Rusija jau perspėjo, kad už sankcijas keršys. Interviu „Vedomosti“ Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pirmadienį sakė, kad Maskva pagrasino uždaryti savo oro erdvę Europos aviakompanijoms.

„Jeigu bus skelbiamos sankcijos, mes turėsime į jas reaguoti. Jeigu sankcijos bus skelbiamos energetikos sektoriui arba ir toliau bus varžomas finansų sektorius, mes turėsime reaguoti asimetriškai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius