-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LAT: sutarties su „Litgrid“ nepasirašiusi „Žilinskis ir Co“ neatgaus 100 tūkst. eurų

Strategiškai svarbios elektros linijos Vilnius–Neris statybos konkursą laimėjusiai ir 36,8 mln. eurų vertės sutartį su „Litgrid“ pasirašyti atsisakiusiai energetikos projektų statybos bendrovei „Žilinskis ir Co“ nepavyko įrodyti, kad „Litgrid“ neteisėtai pasinaudojo potencialios rangovės suteikta 100 tūkst. eurų vertės garantija, galutinai nusprendė teismas.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) gruodžio 21 dieną paliko nepakeistą Apeliacinio teismo balandžio 25 dienos nutartį, kuria teismas atmetė „Žilinskis ir Co“ ieškinį, reikalaujantį panaikinti „Litgrid“ sprendimą pasinaudoti garantija ir įpareigoti  grąžinti 100 tūkst. eurų. 

Vienintelė konkurse dalyvavusi „Žilinskis ir Co“ nugalėtoja paskelbta pernai balandį, sutartį jai pasiūlyta pasirašyti gegužės pradžioje, o šiai atsisakius „Litgrid“ kreipėsi į banką ir paprašė pasinaudoti garantija – 100 tūkst. eurų bendrovei pervesta gegužės pabaigoje. 

Šio veiksmo teisėtumą ginčijusi „Žilinskis ir Co“ teismui bandė įrodyti, kad sutarties buvo priversta atsisakyti dėl pernelyg užtrukusio konkurso, nes Rusijai pradėjus karą Ukrainoje maždaug trečdaliu pabrango statybinės medžiagos, jų trūko dėl Rusijai ir Baltarusijai taikomų sankcijų. 

„Vien pačios ieškovės deklaratyvaus pobūdžio teiginių apie 30 proc. padidėjusias pirkimo sutarties vykdymo išlaidas nuo pasiūlymo pateikimo momento nepakanka konstatuoti, kad atsakovei kilo pareiga taikyti neįprastai mažos pasiūlymo kainos institutą ieškovės pasiūlymo atžvilgiu“, – nusprendė LAT.

Anot bendrovės „Žilinskis ir Co“, teismai neteisingai taikė Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, įstatymo nuostatas ir todėl paneigė jos teisę į gynybą – pasikeitus geopolitinei situacijai pati „Litgrid“ turėjo prašyti iš naujo įvertinti sutarties įgyvendinimo galimybę.

„Atsakovė („Litgrid“ – BNS), pirkimo procedūrų metu gavusi informaciją, kad situacija iš esmės pasikeitė, tai yra ieškovės („Žilinskis ir Co“ – BNS) pasiūlymo kaina nebeatitinka rinkos situacijos, privalėjo vertinti, ar kaina (...) nėra neįprastai maža“, – LAT nurodė „Žilinskis ir Co“.

Tuo metu „Litgrid“ teismui teigė, kad „Žilinskis ir Co“ sutarties pasirašyti ir neplanavo, o teismui tik abstrakčiai deklaravo kainų pakilimą to pagrįstai neįrodydama.

„Ieškovė („Žilinskis ir Co“ – BNS) nei ikiteisminėje stadijoje, nei bylos nagrinėjimo teisme metu neįrodė, kaip konkrečiai dėl karo ir rinkos pokyčių pasikeistų jos pirkimo sutarties vykdymo kaina“, – teismui teigė „Litgrid“.

LAT pažymėjo, kad bendrovė ginčijo tik 2022 metų gegužės sprendimą pasinaudoti garantija, tačiau nekvestionavo tų pačių metų balandžio sprendimo paskelbti ja laimėtoja.  

„Tokia ieškovės („Žilinskis ir Co“ – BNS) pozicija, kai ji pati ginčija savo pasiūlymą dėl neįprastai mažos kainos, kelia abejonių dėl jos ketinimų siekti sudaryti pirkimo sutartį“, – teigė Apeliacinis teismas.

„Žilinskis ir Co“ linijos statybą turėjo baigti iki 2025-ųjų birželio. Laimėjusi naują konkursą „Žilinskis ir Co“ liniją iki 2025-ųjų pabaigos stato už 59,2 mln. eurų. 

Nauja beveik 60 kilometrų ilgio linija tiesiama nuo Vilniaus rajone, Nemenčinės seniūnijoje esančios Neries transformatorių pastotės iki Marijampolio seniūnijos, kur susijungs su esama 330 kV oro linija Vilnius-Molodečno. Nuo šio taško rekonstruojama 22,7 km esamos linijos atkarpa iki Vilniaus transformatorių pastotės Panerių seniūnijoje.

Linijos Vilnius–Neris statyba yra vienas iš 15-os strateginių valstybės projektų, būtinų Lietuvos elektros tinklų sinchronizavimui su Europa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius