-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 18 /16:25

Latvija ir Lietuva artimiausiu metu pasirašys susitarimą dėl dujų

Lietuva ir Latvija artimiausiu metu turėtų pasirašyti susitarimą dėl gamtinių dujų prekybos, teigia šalių ministrai pirmininkai.
Latvijos premjerė Laimduota Straujuma ir Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius
Latvijos premjerė Laimduota Straujuma ir Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius / LRV.lt nuotr.

„Esame parengę bendradarbiavimo memorandumą, kurį šiuo metu iš Latvijos pusės derina ekonomikos ministrė (Dana Reizniece-Ozola – BNS), iš Lietuvos pusės – energetikos ministras (Rokas Masiulis – BNS).

Tikimės, kad artimiausiu metu šis memorandumas bus suderintas ir pasirašytas“, – penktadienį po bendro Lietuvos ir Latvijos vyriausybių posėdžio žurnalistams Rokiškyje sakė Latvijos premjerė Laimduota Straujuma.

Kiek atpigtų išlaikymas – dar nežino

Premjeras Algirdas Butkevičius kol kas negalėjo pasakyti, kiek atpigtų Klaipėdos SGD terminalo išlaikymas, jei Latvija pirktų dujas iš Lietuvos.

„Tai priklausytų nuo kiekio, kokį pirktų, nes tai sumažintų truputį gal infrastruktūros kaštus. Manau, kad tas bendradarbiavimas, kuris prasidėjęs, teikia labai pozityvių vilčių, žiūrint į perspektyvą. Šiandien kiek galėtų kaina sumažėti, negaliu pasakyti“, – žurnalistams teigė Lietuvos premjeras.

Pasak jo, Lietuvos ir Latvijos ministrai pateikė aiškią viziją, kas bus daroma šioje srityje.

R.Masiulis: tikimės parduoti dar šiemet

Energetikos ministras Rokas Masiulis sakė, kad įmonių derybos vyksta jau mėnesį ir jis tikisi, kad latviams dujų pavyks parduoti dar šiemet.

„Derybos yra prasidėjusios, jos tęsiasi apie mėnesį laiko, pažiūrėsime, kada pavyks susitarti. Aš labai viliuosi, kad ir šiais metais nupirks, bet čia nuo jų priklauso, nereikia skubėti“, – penktadienį Rokiškyje sakė R.Masiulis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas Masiulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas Masiulis

Latvijai praėjusią savaitę leidus jos įmonėms pirkti dujas iš Lietuvos, dujų prekybos įmonė „Litgas“ jau derasi dėl bandomojo dujų eksporto. Įmonės vadovas Dominykas Tučkus neatskleidė, ar tai yra Latvijos valstybės valdoma energetikos įmonė „Latvenergo“, tačiau pastarosios gamybos direktorius Maris Kunickis BNS tai patvirtino.

Latvijos dujų monopolininkės „Latvijas Gaze“ atstovai anksčiau pareiškė, kad nauja tvarka neleis Latvijos vartotojams pirkti lietuviškų dujų, nes įmonė turi monopolines teises iki 2017 metų balandžio. Tačiau Latvijos ekonomikos ministerijos atstovas sakė, jog „Latvijas Gaze“ atstovai neteisūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius