Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvija planuoja metines kompensacijas gyvenantiems šalia vėjo jėgainių: 1 megavatas – 2500 eurų

Daugelį metų vyko gyventojų ir vėjo jėgainių parkų kūrėjų kovos, ir per tuos metus Latvija gerokai atsiliko nuo savo kaimynių vėjo energetikos plėtros srityje. Dabar Latvija planuoja įgyvendinti kompensacijų sistemą tiems, kurių nuosavybė yra arti vėjo jėgainių, gegužės 5 d. cituodamas Latvijos televiziją nurodo Latvijos nacionalinis transliuotojo portalas lsm.lv.
Artūro Skardžiaus sklypas ir vėjo jėgainių parkas Šilutės rajone
Artūro Skardžiaus sklypas ir vėjo jėgainių parkas Šilutės rajone / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Siekiant užtikrinti, kad iš vėjo energijos gamybos tiesioginę naudą gautų visi – ir parkų kūrėjai, ir šalia jėgainių gyvenantys gyventojai – planuojama nustatyti kompensacijas, kurias kasmet mokės vėjo jėgainių vystytojai. Pusę įmokų gaus vietos gyventojai, pusę – savivaldybės, rašoma straipsnyje.

Šalių kompromisas buvo toks, kad savivaldybės už kiekvieną jų žemėje įrengtą vėjo jėgainės megavatą galėtų gauti po 2 500 eurų per metus.

Ši suma yra fiksuota ir nepriklauso nuo to, kiek elektros energijos pagamina vėjo jėgainių parkas. Apie 13 savivaldybių išreiškė susidomėjimą tokių kompensacijų įvedimu. Tokios išmokos galėtų būti įvestos tiesiogiai joms, o ne nacionaliniu lygmeniu, teigia Latvijos savivaldybių asociacija.

Ir vietos valdžios institucijos, ir pramonės atstovai pripažįsta, kad išmokos galėtų padėti Latvijai pagaliau gauti reikiamą postūmį vėjo energetikos sektoriuje, rašo lsm.lv.

Panašios nuomonės laikosi ir užsienio ekspertai, įskaitant Europos vėjo energetikos asociacijos vadovą ir Danijos energetikos agentūros generalinį direktorių, kurio šalis užima pirmą vietą pasaulyje pagal saulės ir vėjo energijos dalį bendrame suvartojamos energijos kiekyje ir kurioje toks kompensacijų už vėjo energiją principas jau yra įvestas.

„Visur vyrauja požiūris „ne mano kieme“. Suprantu, kad kaimynams tai visiškai nauja situacija, jei šalia jų namo statomos vėjo jėgainės“, – lsm.lv cituoja Danijos energetikos agentūros generalinis direktorius Kristofferis Böttzauwas.

Klimato ir energetikos ministerija planuoja artimiausiu metu pateikti sprendimą dėl kompensacijų viešajai konsultacijai, o vėliau – vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius