„Latvijas gaze“ ragina vyriausybę kitąmet nepradėti dujų rinkos liberalizavimo

Latvijos importo ir skirstymo bendrovė „Latvijas gaze“, kurios pagrindinis akcininkas yra Rusijos monopolininkas „Gazprom“, ragina Latvijos vyriausybę 2014 metais nepradėti dujų rinkos liberalizavimo, kuris reikštų „Latvijas gaze“ suskaldymą.
Dujos
Dujos / Laurio Viksnės/BFL nuotr.
Temos: 1 Gamtinės dujos

„Pagal dujų tiekimo stabilumą esame treti Europoje. Inčiukalnio požeminėje saugykloje kaupiamos dujos ne tik Latvijos, bet ir Estijos bei Lietuvos vartotojams. Todėl nesuprantama, kodėl siekiama bet kokia kaina dujų rinką liberalizuoti ir įmonę suskaldyti jau 2014 metais“, – sakė „Latvijas gaze“ vadovas Adrianas Davis.
 
Jo žodžiais, tai „Latvijas gaze“ akcininkams kelia susirūpinimą.
 
„Mūsų akcinininkas – Vokietijos “E.ON Ruhrgas International„ – parduoda turimų įvairių Europos valstybių dujų bendrovių akcijas, nes rinka liberalizuojama, ir nebėra stabilumo“, – pridūrė A.Davis.
 
„Įmonės suskaldymas turės įtakos dujų kainai vartotojams. Gerai pamename, kas nutiko, kai buvo suskaldyta “Latvenergo„ – elektros tarifai pakilo 15 procentų. Mūsų įmonės stabilumas leidžia siekti palankių susitarimų su “Gazprom„. Įmonę suskaldžius, tokių galimybių gali ir nebebūti. Kol nėra alternatyvaus dujų tiekėjo, rinkos liberalizavimas nieko gero neduos – gali būti priešingai“, – dėstė A.Davis.
 
Latvijos ekonomikos ministerija yra pareiškusi, kad jog jau apsispręsta dujų rinkos liberalizavimą ir „Latvijas gaze“ veiklos skaidymą pagal Europos Sąjungos Trečiąjį energetikos paketą pradėti 2014 metų balandį.
 
Latvijai keblumų gali kilti dėl iki 2017-ųjų galiojančios sutarties, pasirašytos privatizuojant „Latvijas gaze“. Pagal šį dokumentą šiai bendrovei, kurios pagrindiniai akcininkai yra Rusijos „Gazprom“ ir Vokietijos „E.ON Ruhrgas“, iki 2017 metų suteiktos išskirtinės monopolinės teisės gamtines dujas importuoti, valdyti, kaupti, skirstyti bei realizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius