Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ekonomikos ministras: vienos elektros jungties į Lenkiją – per mažai

Latvija palaiko Estiją ir mano, kad nepakanka vienos jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui su Vakarų Europa, pareiškė Latvijos ekonomikos ministras.
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Elektros laidai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Lietuva ir Lenkija sutarė dėl vienos jungties. Latvijai ir Estijai, kaip elektrą generuojančioms šalims, tai, kalbant metaforomis, reiškia, jog katilus teks laikyti karštus – techniniai sutrikimai galimi bet kada. (...) Todėl mūsų, taip pat ir Estijos, elektrinės turi būti pasirengusios bet kada didinti gamybą“, – BNS sakė Arvilas Ašeradenas.

„Baltijos šalys gali būti energetinė sala, tačiau tai – pernelyg brangu. Todėl mes nesame pasirengę pritarti vienos jungties siūlymui“, – pridūrė jis.

Lietuva, kaip Lenkija, laikosi pozicijos, kad pakanka vienos dabartinės „LitPol Link“ jungties. Tam kategoriškai nepritaria Estija – iš pradžių ji laikėsi pozicijos, kad Baltijos šalių elektros tinklai turi būti sinchronizuojami jūrinėmis jungtimis per Suomijos įlanką su Skandinavija, tačiau Europos Komisijai pareiškus, kad optimaliausias variantas būtų per Lenkiją, Estija ėmė kelti jungčių skaičiaus klausimą.

Tiesti antrąją jungti nesutinka Lenkija, teigianti, kad dėl gamtosaugos reikalavimų to padaryti neįmanoma. Lietuva baiminasi, kad ginčijantis su Lenkija dėl antros jungties, sinchronizavimo projektas užsitęs ne iki 2025 metų, o iki 2030 metų ar ilgiau. „Litgrid“ kaip išeitį pasiūlė idėją antrąją jungtį nutiesti jau po 2025 metų, kai bus įgyvendintas projektas ir atsijungta nuo rusiškojo BRELL elektros žiedo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius