Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ekspertai skeptiškai vertina JAV atėjimą į Latvijos dujų sektorių

Latvijos energetikos teisinė bazė nėra palanki užsienio investuotojams, tvirtina energetikos ekspertai, komentuodami žiniasklaidos pranešimus apie JAV energetikos bendrovių ketinimus neva investuoti į bendrovę „Latvijas gaze“.
„Latvijas gaze“
„Latvijas gaze“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Latvijos visuomenės politikos centro „Prividus“ energetikos ekspertas Reinis Abuoltinis priminė, jog dujų rinkos liberalizavimas Latvijoje atidėtas iki 2017-ųjų balandžio, ir tai yra rimta kliūtis investuotojų domėjimuisi Latvijos dujų rinka.

„Parlamentas vienareikšmiai nutarė artimiausius trejus metus apsunkinti investuotojų atėjimą. Iš pradžių teks atskirti transportavimą, saugojimą, skirstymą ir prekybą, ir tik po to galima bus kalbėti apie investuotojus“, – BNS sakė R.Abuoltinis.

JAV investuotojų atėjimas vis dėlto yra įmanomas, nepaisant to, kad rinka yra maža ir traukiasi

Jis pridūrė, jog JAV investuotojų atėjimas vis dėlto yra įmanomas, nepaisant to, kad rinka yra maža ir traukiasi.

„Gal rinka ir nėra didelė, bet verslas yra verslas. Jei paaiškės, kad išties kalbama apie galimas investicijas į suskystintų dujų terminalą, tai ir JAV dujų eksportas į Latviją yra įmanomas“, – pridūrė ekspertas.

Jis absurdu pavadino tai, kad Latvijos prezidentas JAV aptaria ne Latvijos valstybei, o Vokietijos privačiai bendrovei priklausančių akcijų pardavimą.

„Pasklido informacija, jog valstybės prezidentas kalba apie privačių akcijų pardavimą. Tai absurdas. Ar valstybės prezidentas tokiais atvejais gali būti tarpininku“, – retoriškai klausė R.Abuoltinis.

Panašią nuomonę išreiškė ir energetikos ekspertas Juris Ozuolinis.

„Visų pirma, tokią informaciją sunku komentuoti, nes nėra oficialaus pranešimo. Antra, išvardytos bendrovės, ir jei kas nors nori kažką parduoti, stengiasi siūlyti kaip įmanoma plačiau. Tačiau man visgi neaišku, kaip valstybės prezidentas šiuo atveju gali būti tarpininku? Nebent jis turi E.ON įgaliojimus, bet labai tuo abejočiau“, – BNS sakė J.Ozuolinis.

Pasklido informacija, jog valstybės prezidentas kalba apie privačių akcijų pardavimą. Tai absurdas, – sakė R.Abuoltinis

Jis taip pat teigė, jog teisinė bazė nėra palanki užsienio investuotojų atėjimui į šalies dujų rinką, bet ir neatmetė tokios galimybės.

Latvijos prezidento patarėja Liga Krapanė pareiškė, jog prezidento susitikime su JAV energetikos bendrovių atstovais praėjusią savaitę apie E.ON valdomų akcijų pardavimo kainą nebuvo kalbėta.

„Susitikime tik užsiminta apie tai, kad E.ON parduoda („Latvijas gaze“ – BNS) akcijas, ir galbūt JAV investuotojus jos domintų“, – sakė L.Krapanė.

Latvijos portalas pietiek.com paskelbė, neva JAV dujų bendrovės už E.ON parduodamą 47,23 proc. Latvijos dujų bendrovės „Latvijas gaze“ akcijų paketą siūlo 175 mln. eurų (604 mln. litų).

Jo žiniomis, Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis, praėjusią savaitę Hiustone susitikęs su JAV energetikos kompanijų atstovais, išgirdo siūlymų, kaip užtikrinti Latvijos energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos, tarp jų – įsigyti E.ON valdomas „Latvijas gaze“ akcijas, investuoti į suskystintų dujų terminalą bei skalūnų dujų tiekimą, pasinaudojant Inčukalnio požemine dujų saugykla.

Inčukalnio požeminę dujų saugyklą valdančios „Latvijas gaze“ akcijos domina ir Lietuvą

Anot portalo, A.Bėrzinis susitiko su suskystintų dujų terminalą Luizinoje „Sabine Pass“ turinčios bendrovės „Cheniere Energy“, vamzdžius gaminančios bendrovės „Associated Pipe Line Contractors“, investicijų banko „Global Hunter Securities“, suskystintų dujų importuotojo „GDF Suez“ bei dar kelių bendrovių atstovais.

Pirmumo teisę įsigyti iš Baltijos šalių besitraukiančio E.ON valdomas „Latvijas gaze“ akcijas turinti Latvijos vyriausybė dėl jų pirkimo spręs tik po to, kai parlamentas patvirtins šalies dujų rinkos liberalizavimo taisykles.

Inčukalnio požeminę dujų saugyklą valdančios „Latvijas gaze“ akcijos domina ir Lietuvą – „Lietuvos energija“ kartu su elektros ir dujų perdavimo bendrove „Epso-G“ taip pat pateikė neįpareigojantį pasiūlymą įsigyti akcijas.

34 proc. „Latvijas gaze“ akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius