-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ministerija: esame pasirengę toliau diskutuoti dėl prekybos elektra

Latvija atvira tolesnėms diskusijoms dėl Baltijos šalių prekybos elektra su trečiosiomis šalimis, teigia šalies Ekonomikos ministerija. Ji pabrėžia, kad kartu su Lietuva ir Estija parengta nauja metodika jau veikia ir yra efektyvi, o Rusijos sertifikatai, pasak jos, garantuoja, kad elektra pagaminta ne Baltarusijoje.
Elektra
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Latvijos Ekonomikos ministerija primena, jog visų trijų valstybių perdavimo sistemos operatorės kartu su ministerijomis dalyvaujant Europos Komisijai parengė bendrą „kompromisinę metodiką“ prekybai, kai pradės veikti Astravo atominė.

„Šiame procese mes nuosekliai laikėmės sprendimų ir principų, dėl kurių kartu sutarė Baltijos šalys po pusantrų metų derybų. Bet mes tebesame pasirengę tęsti konstruktyvias diskusijas“, – BNS komentavo ministerijos Energijos rinkos ir infrastruktūros departamento direktoriaus pavaduotoja Liga Rozentale.

Pasak jos, Latvijai pradėjus prekiauti su Rusija, iš karto pradėti taikyti elektros kilmės sertifikatai arba garantijos.

Mes tebesame pasirengę tęsti konstruktyvias diskusijas.

„Rusijos atsakingos institucijos pateikia sertifikatą, kuris patvirtina, jog iš Rusijos importuojama joje pagaminta elektra. Šis mechanizmas taip pat prižiūrimas mūsų teisės aktų, patvirtintų vyriausybės lapkričio pradžioje“, – tikino L.Rozentale.

Ji sakė, kad Latvija ir Estija nesidera dėl naujos dvišalės metodikos.

„Mes jau turime gerai funkcionuojančią metodiką, dėl kurios susitarė trys Baltijos šalys. Tai leidžia mums išlaikyti status quo prekyboje su trečiosiomis šalimis iki 2025 metų. Nėra jokių papildomų diskusijų dėl kitų metodikų“, – aiškino L.Rozentalė.

Astravo AE elektra neprekiaujanti Lietuva kol kas nėra patvirtinusi trišalės metodikos – ją kritikuoja rinkos reguliuotoja, rinkimus laimėję konservatoriai bei jų kandidatas į energetikos ministrus Dainius Kreivys.

„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Jie tikina, kad į Lietuvą iš Baltarusijos patenkančia fizine elektra prekiaujama Latvijoje, todėl už ją sumoka ir Lietuvos vartotojai.

Kadenciją baigiantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius neseniai paprašė Latvijos diplomatijos vadovo tęsti diskusijas dėl prekybos elektra.

URM laikosi nuomonės, jog, kol visos trys Baltijos šalys nepatvirtino naujos metodikos, galioja 2018 metais suderinta trišalė metodika. Pagal ją pradėjus veikti Astravo AE ir Lietuvai nutraukus prekybą su Baltarusija, Latvija ir Estija taip pat turėtų neprekiauti su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, su kuria toliau prekiauja Lietuva.

Nėra jokių papildomų diskusijų dėl kitų metodikų.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) lapkritį pranešė netvirtinsianti naujos metodikos, nes ji neužkerta kelio Astravo elektrai patekti į Lietuvos rinką, be to, ji didina elektros srautą iš Rusijos į Baltijos šalis.

Įgyvendindama vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą Lietuva, Baltarusijai lapkričio 3 dieną į sistemą įjungus Astravo AE, iš karto nutraukė prekybą elektra su šia šalimi, nors abi šalis jungiančios linijos ir toliau perduoda fizinius elektros srautus. Latvija lapkričio 5-ąją pradėjo prekiauti su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius