-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos užsienio reikalų ministras: Astravo AE blokados nesvarstome

Latvija nesvarsto galimybės paremti Lietuvos iniciatyvą blokuoti elektros importą iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE), pareiškė Latvijos užsienio reikalų ministras.
Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius
Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Toks klausimas Latvijoje dabar nesvarstomas“, – vizito į Baltarusiją išvakarėse interviu Baltarusijos portalui tut.by sakė Edgaras Rinkevičius.

Mes nemanome, kad galime priimti kažkokius ypatingus įstatymus, kurie draustų pirkti nesaugiais būdais pagamintą elektros energiją.

„Esame suinteresuoti šios jėgainės atitikimu aukščiausiems saugumo standartams. Tuo suinteresuotas visas regionas, taip pat ir Baltarusija. Tačiau mes nemanome, kad galime priimti kažkokius ypatingus įstatymus, kurie draustų pirkti nesaugiais būdais pagamintą elektros energiją. Pirmiausia, aš nežinau, kaip galėtume atskirti, kuri elektra pagaminta Astrave, o kuri – kitur“, – kalbėjo Latvijos ministras.

E.Rinkevičiaus žodžiais, Latvija supranta Lietuvos susirūpinimą dėl Astravo AE saugumo, tačiau renkasi dialogą su Baltarusija.

„Mes tai aptarinėjome ir aptarinėjame. Tačiau mes suprantame, kad jėgainė statoma. Ir šią problemą būtina spręsti mus dominančiu klausimu – o tai yra saugumas, o ne garsiais pareiškimais. Taip, mes suprantame Lietuvos susirūpinimą, bet kalbamės tiesiogiai su kolegomis iš Baltarusijos“, – sakė Latvijos diplomatijos vadovas.

Anot jo, Latvija nori, kad ir Tatenos, ir galbūt Europos Sąjungos ekspertai įvertintų AE statybos procesą bei pateiktų išvadas.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad AE statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų, todėl žada neįsileisti jos gaminamos elektros ir ragina iniciatyvą paremti kitas regiono šalis.

Europos Komisija tokią iniciatyvą vertina atsargiai – Briuselio teigimu, kyla klausimų, kaip draudimas importuoti elektrą dera su Pasaulio prekybos organizacijos nuostatomis ir kaip tai padėtų sustiprinti branduolinį saugumą.

Lietuvos Seimas praėjusį mėnesį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus.

Minskas priekaištus dėl branduolinės jėgainės saugumo atmeta. 50 kilometrų nuo Vilniaus esančią Astravo AE stato Rusijos korporacija „Rosatom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius