-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija pasitinka pirmąjį tanklaivį su JAV gamtinėmis dujomis

Įvairinti energijos tiekimo šaltinius ir mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų siekianti Lenkija ketvirtadienį pasitiko pirmąjį tanklaivį su Jungtinių Valstijų suskystintų gamtinių dujų (SGD) kroviniu.
Dujotiekio sistemos dalis
Dujotiekio sistemos dalis / 123rf.com nuotr.

Tai pirmasis JAV SGD krovinys, pristatytas į Rytų ir Šiaurės Europą, kuri kuria naują energijos šaltinių ir dujų transportavimo tinklą.

Kad galėtų priimti tokias dujas iš tolimųjų tiekėjų, tokių kaip JAV ar Kataras, Lenkija Svinouisčio uoste Baltijos jūros pakrantėje pastatė SGD terminalą, kuris pradėjo veikti 2016 metais.

Per tanklaivio „Clean Ocean“ sutiktuvių ceremoniją Lenkijos vyriausybės vadovė Beata Szydlo pareiškė, jog tai yra istorinis momentas, kuris rodo, kad energetinis saugumas regione didėja.

„Šiandien Lenkija gali pasakyti, kad ji yra saugi ir suvereni šalis, be kita ko, dėl to, kad turime tokias nuostabias investicijas“, kaip SGD terminalas, pareiškė B.Szydlo.

„Tokios dienos kaip ši patenka į istoriją“, – pažymėjo Lenkijos premjerė.

Ji paragino Jungtines Valstijas vystyti „tolesnį ir efektyvesnį bendradarbiavimą“.

Rytų Europos regionas stengiasi mažinti priklausomybę nuo Rusijos, nes yra buvę atvejų, kai Maskva savo dujų eksportą naudojo kaip politinio spaudimo priemonę.

Tuo tarpu JAV valstybės departamentas išplatino pareiškimą, kuriame pareiškė, kad SGD eksportas „remia darbo vietas Amerikoje, mažina energijos kainas mūsų užsienio partnerių šalyse ir padeda Europai siekti energetinio saugumo tikslų“.

Kokio dydžio SGD krovinys pristatytas ar kiek kainavo šis krovinys, kuris buvo įsigytas iš Hiūstone įsikūrusios „Cheniere Energy“, pareigūnai neatskleidė.

JAV išgauna daug skalūnų dujų ir jau eksportuoja SGD į Pietų Europos šalis, tokias kaip Ispanija ir Turkija, tačiau į Europos šiaurėje esančias šalis dujų dar negabena.

Kitas JAV dujų krovinys į Lenkiją turėtų būti pristatytas šią vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius