-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje atidarytas pirmasis dujotakis iš Vakarų, siekiant užtikrinti dujų tiekimą Europos Sąjungoje

Lenkijoje antradienį atidarytas pirmasis vamzdynas, kuriuo dujos gali tekėti iš vakarų; šie darbai yra dalis Europos Sąjungos projekto, kuriuo norima geriau užtikrinti dujų tiekimą, sustiprėjus nerimui, kad Rusijai aneksavus Krymą, gali sutrikti dujų tiekimas į Europą.
Gazprom
Dujos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiesiamos naujos jungtys ir modernizuojama infrastruktūra, kad dujos galėtų tekėti rytų kryptimi – visa tai pradėta po 2009-aisiais tarp Maskvos ir Kijevo kilusio ginčo ir dujų tiekimo nutraukimo per Ukrainą į didelę dalį centrinės ir pietryčių Europos per patį žiemos vidurį.

Rusijai užgrobus Krymą ir eskalavus krizę Ukrainoje, sustiprėjo spaudimas Vakarų vyriausybėms rasti būdus, kaip atprasti nuo tiekimo iš Rusijos valstybės kontroliuojamo koncerno „Gazprom“, tenkinančio trečdalį dujų paklausos Europoje.

Maskva antradienį paskelbė daugiau kaip 40 proc. didinanti dujų kainą Ukrainai, stiprindama ekonominį spaudimą Kijevui, politiškai susipriešinusiam su Maskva; dėl to kyla potenciali grėsmė ir dujų tiekimui Europai.

Tikėtinas nuolaidų dujoms atšaukimas balandį padidins įtampą ir dujų tiekimo nutraukimo grėsmę gegužę, – sakoma Londono rizikos tyrimų ir konsultacijų įmonės „Eurasia Group“ pirmadienį paskelbtame pranešime.

„Tikėtinas nuolaidų dujoms atšaukimas balandį padidins įtampą ir dujų tiekimo nutraukimo grėsmę gegužę“, – sakoma Londono rizikos tyrimų ir konsultacijų įmonės „Eurasia Group“ pirmadienį paskelbtame pranešime.

Priešingos krypties dujų srauto jungtis Jamalo dujotiekiu iš Malnovo Vokietijoje į Lenkiją yra pirmoji dujų tiekimo jungtis iš Vakarų; ja siekiama sumažinti buvusio sovietinio bloko priklausomybę nuo Rusijos.

Malnovo kompresorinės išplėtimas leidžia tiekti dujas priešinga kryptimi iki 2,3 mlrd. kub. metrų per metus, su galimybe padidinti tiekimą ir iki 5,5 mlrd. kub. metrų, jeigu sutriktų tiekimas, sako lenkų firma „Gaz-System“.

„Dujų perdavimo operatorė pradeda teikti priešingos krypties srauto paslaugas nuolatiniu režimu Jamalo dujotiekyje“, – sakoma „Gaz-System“ pranešime.

„Investicija į Lenkijos atkarpos Jamalo dujotiekyje jungtį su Vokietijos operatorei priklausančia tiekimo sistema turi esminės reikšmės (dujų) tiekimo tarp Lenkijos ir Vokietijos pagerinimui“, – pažymima pranešime.

Centrinės ir rytų Europos šalys, tarp kurių yra Čekija, Slovakija, Vengrija ir Austrija, jau anksčiau ėmėsi veiksmų tiesti naujas dujų tiekimo tarpusavio jungtis bei gerinti priešingos krypties srautus.

Kol kas Rusijos koncernas „Gazprom“ tebevykdo dujų tiekimą Europai per pastarąją Ukrainos krizę.

Per 4 tūkst.kilometrų ilgio Jamalo dujotiekiu dujos iš Rusijos dujų telkinių vakarų Sibire per Baltarusiją ir Lenkiją pasiekia Vokietiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius