-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje tęsiasi protestai prieš naują elektros liniją į Varšuvą

Lenkijoje tęsiasi protestai prieš planuojamą tiesti naują aukštos įtampos elektros liniją į Varšuvą. Tai yra vienas svarbiausių ir didžiausių investicijų projektų Lenkijos energetikos sektoriuje – jis yra itin svarbus šalies sostinei, o jo vertė siekia apie 500 mln. zlotų (116,5 mln. eurų).
Elektra
Lenkijoje tęsiasi protestai prieš naują elektros liniją į Varšuvą / Fotolia iliustr.

Elektros tinklų operatorės PSE („Polskie Sieci Elektroenergetyczne“) sprendimas kiek pakeisti 120 km ilgio 400 kV galios jungties tarp Kozenicės elektrinės (tarp Liublino ir Varšuvos) ir Oltaževo šalia Varšuvos trasą sukėlė didelių aistrų – penktadienį keliolikos savivaldybių gyventojai penkias valandas ketina blokuoti kelią iš Varšuvos į Krokuvą, o artimiausias savaites jie žada blokuoti visus įvažiavimus į Varšuvą, skelbia portalas money.pl.

Protesto metu penktadienį nuo 15 iki 20 val. automagistralėje E7 gali susidaryti dideli kamščiai.

Diskusijos dėl linijos trasos truko beveik dvejus metus. Rugpjūčio pradžioje PSE paskelbė galutinį sprendimą, kuris sukėlė savivaldybių, per kurias eis linija, gyventojų nepasitenkinimą. Jie protestuoja, nes bijo dėl savo pasėlių, turto ir, svarbiausia, – sveikatos.

„Tyrimai rodo, kad optimalus atstumas nuo linijos yra 400 metrų. Mažesnė riba lemia didesnį sergamumą kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, leukemija. Niekas nenori gyventi šalia tokios linijos, nes smarkiai sumažėja žemės vertė, kai kurie jos savininkai yra paėmę didelių paskolų. Kai kurie ūkininkai turi pasėlius, kiti galvojo apie kaimo turizmą. Kas dabar važiuos į tokią vietą? Šios vietos taps bevertės. Visas regionas nukenčia, ne tik tie, virš kurių galvų bus aukštos įtampos linija“, – portalui sakė protestuotojų atstovė Monika Feuerbach.

PSE atstovas Kamilis Migala teigė apgailestaujantis dėl tokio visuomenės elgesio.

„Mūsų nuomone, pokalbis prie bendro stalo duoda geresnių rezultatų nei tokia veikla. Turime suvokti, kad linija turi būti pastatyta, nes ji yra labai svarbi energetiniam centrinės ir šiaurės rytų Lenkijos saugumui. Žmonės negali įsivaizduoti gyvenimo šalia linijos, bet verta paklausti kitaip – ar galite įsivaizduoti gyvenimą be elektros? Tikriausiai ne“, – kalbėjo K.Migala.

Jis patvirtino, kad pasirinkta trasa yra galutinė, įmanomi tik nedideli pakeitimai, konsultuojantis su savivaldybėmis ir vietos bendruomenėmis.

K.Migala aiškino, jog visoje Lenkijoje yra daugiau nei 14 tūkst. kilometrų aukštos įtampos perdavimo linijų, o Europoje – daugiau nei 100 tūkst. kilometrų, ir šalia jų nėra negyvenamų dykumų. Anot jo, nėra įtikinamų mokslinių tyrimų, kurie patvirtintų, kad tokie objektai turi neigiamą poveikį sveikatai ir žmonių gyvenimo kokybei. Be to, šalia linijos nustatoma 35 metrų apsaugos zona – joje negalima statyti namų, bet galima būti ir užsiimti, tarkime, žemės ūkiu.

PSE aiškina, kad nauja elektros linija bus svarbi nacionalinės energetikos sistemos dalis, ir ji turi būti pastatyta. PSE pagal Europos miestų modelį nori apsupti visą Varšuvą aukštos įtampos linijomis, kad avarijų atveju galėtų tinkamai valdyti energijos tiekimą.

Be to, linija būtina, tiekiant elektrą iš naujo Kozenicės elektrinės bloko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius