-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos ministras: sinchronizavimo projektas bus įgyvendintas

Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europos tinklais projektas bus įgyvendintas, bet tam reikalingas galutinis trijų Baltijos šalių sutarimas, sako Lenkijos energetikos ministras. Vilniuje viešintis Krzysztofas Tchorzewskis pabrėžia tikintis projekto sėkme.  
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Šiuo metu keturi operatoriai atlieka tiriamuosius darbus ir laukiame tyrimų rezultatų. O kalbant apie politinę klausimo pusę, tai esame pasiryžę įgyvendinti projektą, kad būtų sinchronizuoti tinklai. O kai yra valia, vadinasi, ir pavyks tai padaryti. Taip pat dar trys Baltijos valstybės turės parengti tarpusavio susitarimą, kokiu būdu vyks sinchronizavimas“, – po susitikimo su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu BNS penktadienį teigė K.Tchorzewskis.

Paklaustas, ar optimistiškai vertina galimybę Baltijos šalims ir Lenkijai birželį pasirašyti politinį susitarimą dėl sinchronizavimo, ministras pakartojo, kad ne viskas priklauso nuo Lenkijos.

„Esu tikras, kad bus ne tik sudarytas susitarimas, bet ir bus fiziškai atlikta sinchronizacija. Dar su Latvija ir Estija reikia tam tikrus klausimus išsiaiškinti, dėl to operatoriai ir atlieka tyrimus. Ne viskas priklauso nuo mūsų, nuo Lenkijos. Tam reikalingas ir Baltijos šalių tarpusavio dialogas, kad būtų parengta platforma ir galėtume, remiantis ja, pajudėti į priekį“, – teigė K.Tchorzewskis.

Šiuo metu iš esmės baigiamos dvi naujos sinchronizavimo studijos – dinaminės analizės ir sistemos dažnio stabilumo. Pirmoji studija turėtų išspręsti ginčus dėl linijų per Lenkiją skaičiaus ir padėti gauti prisijungimo sąlygas iš ENTSO-E. Joje vertinami trys scenarijai – viena arba dvi „LitPol Link“ jungtys ir dabartinė jungtis kartu su nuolatinės srovės (DC) jūriniu kabeliu tarp Lenkijos iki Lietuvos.

Trys Baltijos šalys, Lenkija ir Europos Komisija sutarė iki šių metų gegužės pabaigos rasti geriausią būdą sinchronizuoti tinklus. Pasiekti politinį sutarimą svarbu iki birželio, kad būtų spėta pasiruošti 2019 metų CEF fondo šaukimui dėl ES finansinės paramos, be to, 2019 metais baigiasi EK kadencija.

Baltijos šalys siekia iki 2025 metų savo tinklus atjungti nuo posovietinės energetinės sistemos ir sinchronizuoti su Europos energetikos sistema. Taip tikimasi sumažinti priklausomybę nuo Rusijos infrastruktūros.

Dabar Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros tinklai dar veikia vienoje sistemoje su Rusija ir Baltarusija (BRELL), tad sistemos išlieka priklausomos nuo centrinės dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius