Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva baigia trečiąjį sinchronizavimui svarbų projektą – liniją iki Vilniaus

Lietuvoje baigiamas trečias elektros tinklų sinchronizavimui su žemynine Europa svarbus projektas – 330 kV įtampos linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija.
Lietuva baigia trečiąjį sinchronizavimui svarbų projektą – liniją iki Vilniaus
Lietuva baigia trečiąjį sinchronizavimui svarbų projektą – liniją iki Vilniaus / Energetikos ministerijos nuotr.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad kiekvienas užbaigtas projektas didina šalies sistemos patikimumą ir techniškai priartina prie sinchronizavimo su Europa.

„Sinchronizacija tai nėra tiktai linijų jungimas ar statymas prisijungiant prie kontinentinės Europos tinklų. Tai taip pat yra darbai, kurie reikalingi, kad mūsų sistemą galėtume atjungti nuo istorinės sistemos, būtent BRELL žiedo“, – žurnalistams Elektrėnų rajone antradienį kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

„Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas teigė, kad rekonstrukcija reikalinga didėjantiems sostinės vartotojų poreikiams ir svarbi Vilniaus „užžiedinimui“, atsijungus nuo Baltarusijos tinklo ir sinchronizuojantis su Europa.

„Buvo viena linija Lietuvos elektrinė–Vilnius, dabar pastatyta dar viena nauja. Ji būtina sinchronizacijai, užtikrinti Vilniaus patikimumą, nes Molodečno linija (su Baltarusija – BNS) bus atjungta 2025 metais. Taip pat Vilniaus miesto poreikis auga, nes Vilnius yra sparčiausiai augantis elektros poreikio prasme miestas Lietuvoje, antras yra Kaunas, bet labai sparčiai vejasi Klaipėda“, – žurnalistams kalbėjo D.Virbickas.

Šiuo metu vyksta paskutiniai darbai, oro liniją rekonstruojant iš vienos į dviejų grandžių liniją. Ji jungs transformatorių pastotes Elektrėnuose ir Trakų Vokėje. Projektą numatoma baigti gruodį.

Liniją už beveik 19,3 mln. eurų (be PVM) rekonstruoja energetikos objektų statybos bendrovė „A.Žilinskio ir ko“. 41 kilometro oro linija eina per Pastrėvį, Kietaviškes, Elektrėnus, Trakus, Senuosius Trakus ir Panerius.

Pasak D.Virbicko, užbaigus šį projektą jau bus atliktas ketvirtadalis visų sinchronizacijos darbų. Iš viso 14 projektų apima jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, jungties „LitPol Link“ išplėtimą, trijų sinchroninių kompensatorių įrengimą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą.

330 kV įtampos linijų žiedą aplink Vilnių sudarys trys linijos. Statant liniją Vilnius–Neris vyksta teritorijų planavimas, o trečia linija Lietuvos elektrinė–Neris jau veikia.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius