Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva gavo informacijos apie Baltarusijos atominės elektrinės poveikį aplinkai

Baltarusija Lietuvai atsiuntė atsakymus apie Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimą. Tačiau, pasak atsakingų Lietuvos institucijų, į esminius klausimus vis dar neatsakyta.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos atsakingos institucijos (Aplinkos, Energetikos ir Užsienio reikalų ministerijos, Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI), Lietuvos geologijos tarnyba, Radiacinės saugos centras, Aplinkos apsaugos agentūra ir kt.) nusprendė, kad Baltarusijos pateiktoje poveikio aplinkai vertinimo dokumentacijoje lietuvių kalba nėra pateikta potencialių AE statybos aikštelių alternatyvų analizė.

Be to, dokumento vertimas į lietuvių kalbą yra nekokybiškas, neatsakyta į Lietuvos klausimus apie tai, kaip pasirinkta statybų aikštelė, ar ji tinka AE statyboms, koks bus AE poveikis geriamajam vandeniui, kaip AE bus aušinama ir pan.

2011 m. birželio mėnesį Lietuva pateikė skundą Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetui dėl galimų pažeidimų Baltarusijos AE poveikio aplinkai vertinimo proceso metu. Komitetas konstatavo, kad Baltarusija pažeidė Espo konvencijos nuostatas atominės elektrinės Baltarusijoje atžvilgiu. Komitetas, pabrėždamas Baltarusijos įvykdytus Espo konvencijos pažeidimus, paragino Baltarusiją pateikti išsamius atsakymus į visus Lietuvos keliamus klausimus ir atsižvelgti į Lietuvos ekspertų pateiktus komentarus, taip pat užtikrinti galimybę Lietuvos visuomenei pateikti komentarus dėl šios atominės elektrinės statybų.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija yra pateikusi prašymą Baltarusijai iki 2013 m. spalio 1 d. pateikti atsakymus į esminius klausimus dėl Baltarusijos AE saugos ir pateikti pataisytą poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją pagal Espo konvencijos reikalavimus ir Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto parengtas išvadas šiuo klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius