Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 02 /11:09

Lietuva kyla į derybas su Baltijos šalimis dėl Astravo boikoto: siūlo naują metodiką, turi planą B

Lietuvos energetikos ministerija siūlo kolegoms iš Latvijos ir Estijos pasitvirtinti naują prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką. Naujas dokumentas siūlomas argumentuojant, kad šiuo metu kaimynių taikoma metodika neužtikrina Baltarusijoje esančios Astravo atominės elektrinės boikoto.

Nauja metodika ir kiti būdai boikotuoti Astravo elektrą antradienį buvo aptarti Elektros energetikos sistemos sinchronizacijos komisijos posėdyje.

„Buvo aptartos nuostatos, su kuriomis Lietuvos pusė ketina grįžti pas savo kolegas Latvijoje ir Estijoje ir siūlyti suderintus trišalius sprendimus“, – spaudos konferencijoje sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Energetikos ministras Dainius Kreivys pranešė, kad latviams ir estams siūlys pasitvirtinti naują prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką.

„Pagrindinis jos principas yra tai, kad elektra, kuria bus prekiaujama Baltijos šalių rinkose, kad jos patekimas galimas tik per Latvijos ir Estijos skerspjūvius, per Latvijos ir Estijos laidus“, – teigė ministras.

„Fiziniu srautu, kuris keliauja per Lietuvą, juo neprekiaujama“, – apie tai, ką apibrėžia naujoji metodika, kalbėjo jis.

Lietuvos pareigūnai yra atlikę skaičiavimus, kad dabartinis būdas, kaip Baltijos šalys prekiauja elektra, sukuria galimybes Astravo elektrai patekti į rinką, nors visos trys valstybės įsipareigojo ją boikotuoti.

Tokiai prielaidai įrodyti pareigūnai yra atlikę ir elektros srautų analizę, kuri rodo, jog Latvijai importuojant energiją iš Rusijos, dalis jos šalį pasiekia iš Baltarusijos per Lietuvą.

„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Latvija tuo tarpu tikina, kad rusiškos elektros importas išaugo ne dėl Astravo elektrinės, o dėl oro sąlygų, tad raginimai persiderėti dėl naujo prekybos būdo gali netikti Rygai.

Pasak D.Kreivio, tokiam atvejui Lietuva turi planą B.

„Lietuva pasilieka teisę pradėti taikyti (...) teisines ir technines priemones, kurios leistų įgyvendinti antiastravinį įstatymą“, – kalbėjo politikas.

„Turime variantą A, kurio sieksime, ir variantą B, kas būtų, jeigu to nepavyktų pasiekti“, – pridūrė jis.

Energetikos ministras tvirtino, kad antradienį kreipėsi į Europos Komisiją, kad tarpininkaudama kuo skubiau sušauktų Baltijos šalių atsakingų pareigūnų posėdį, kur būtų diskutuojama dėl naujos Lietuvos siūlomos metodikos.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys

Jis tvirtino besitikintis, kad susitarimą rasti pavyks iki birželio pabaigos.

„Baltijos šalys stiprios, kai laikosi išvien“, – sakė D.Kreivys.

Dabartinė prekybos elektra metodika su trečiosiomis šalimis dabar yra taikoma Latvijoje ir Estijoje, nors buvo suderėta visų trijų Baltijos šalių energetikos ministerijų. Ji numato, kad Baltijos šalių prekyba su trečiosiomis šalimis vyks per Latvijos–Rusijos jungtį.

Lietuvoje metodika netaikoma, nes to pernai neleido vietinis valstybinis energetikos rinkos reguliuotojas, argumentuodamas, kad ši neužtrikrina Astravo elektros boikoto.

Dalį vakarietiško elektros srauto pakeitė Baltarusijos atominės elektrinės elektra.

D.Kreivys sakė, kad Astravo elektros patekimas į Baltijos šalių rinką griauna jų pastangas vystyti savo energetikos sistemą ir trukdo elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa.

Panašiai kalbėjo ir I.Šimonytė.

„Matome riziką sinchronizacijos projektui, kadangi dabar įvyko tokia desinchronizacija, galima sakyti. Dalį vakarietiško elektros srauto pakeitė Baltarusijos atominės elektrinės elektra“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Tai nėra tai, kas atitiktų Lietuvos ir Europos Sąjungos interesus“, – tvirtino ji.

Pirmasis Astravo atominės elektrinės reaktorius veikia nuo pernai lapkričio. Lietuva siekia Astravo elektros boikoto, siekdama mažinti jėgainės atsiperkamumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius