Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva perduos Ukraina patirtį, pereinant prie pigesnio biokuro

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pareiškė, kad Lietuva pasirengusi perduoti Ukrainai patirtį, šalies šilumos gamyboje pereinant nuo iškastinio kuro prie biokuro.
Pagrindinėje Klaipėdos katilinėje įrengti du biokuro katilai
Biokuro katilai / L. Sėlenienės nuotr.

„Lietuvos sėkmės istorija galima vadinti perėjimą šilumos sektoriuje nuo iškastinio kuro prie biokuro. Gerąją patirtį mes pasirengę perduoti ir Ukrainai, kuri planuoja jau artimiausioje ateityje daugiau ir intensyviau išnaudoti biokurą energijos gamyboje“, – sakė Ž.Vaičiūnas, Kijeve susitikęs su valdžios ir verslo atstovais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Kijeve aptartos perspektyvos plėtoti biokuro rinką Ukrainoje, perimant lietuviškos biokuro biržos „Baltpool“ patirtį, pranešė Energetikos ministerija.

Ministras priminė, kad prieš 8 metus Lietuva buvo labai priklausoma nuo rusiškų dujų – jos sudarė apie 70 proc. kuro, naudojamo šilumos gamyboje. Dabar biokuras sudaro du trečdalius, o likusią dalį – dujos. Tai leido daugiau nei trečdaliu sumažinti ir šilumos kainas gyventojams.

„Tokius rezultatus pasiekti leido tiek sėkmingas politikos planavimas ir europinės paramos mechanizmai, tiek analogų Europoje neturinti ir efektyviai veikianti biokuro birža „Baltpool“, – rašoma pranešime.

Pernai 97 proc. centriniam šildymui sunaudojamo biokuro įsigyta per „Baltpool“. Biokuro biržoje dalyvauja 313 dalyvių iš trijų Baltijos šalių.

Pasak Ž.Vaičiūno, šiemet „Baltpool“ sistemos pagrindu sukurta prekybos platforma Danijoje, kalbama su partneriais kitose Skandinavijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius