-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva saulės energetikos plėtrą sustabdė, o pasaulis laukia jos suklestėjimo

Lietuva, paskatinusi saulės energetikos bumą, savo rankomis ir sužlugdė verslininkų viltis gyventi iš saulės. Užuot skaičiavę pelną, jie dabar mindo teismų slenksčius, bandydami įrodyti, kad valstybė, anksti sumažinusi energijos supirkimo tarifą, yra neteisi. Tuo metu pasaulyje vis garsiau kalbama, kad ateitis priklauso saulės energetikos vystytojams.
„Gemasolar“ saulės jėgainė
„Gemasolar“ saulės jėgainė / „Torresol“ nuotr.

Australijos Išteklių ir energetikos biuras skelbia naujas energetikos kainų prognozes. Kaip rašo portalas reneweconomy.com, saulės technologijų, ypač saulės šiluminės technologijos, kainų prognozės buvo reikšmingai sumažintos (kai kuriais atvejais net 30 proc). Tuo metu kitų technologijų, pavyzdžiui, anglies ar atominės energetikos, kainų prognozės padidintos.

Pigiausia energija – iš saulės?

Prognozės pakeistos po ilgų diskusijų su įvairiais pramonės sektoriais.

Dėl to Australija neabejoja, kad pigiausias kelias yra atsinaujinanti energetika, ypač saulė. 

Specialistai akcentuoja, kad vėjo jėgainės, esančios ant kranto, jau gamina pigesnę energiją nei naujos kietojo kuro jėgainės. Saulės ir vėjo energetika iki trečiojo dešimtmečio vidurio bus pigesnė nei kietasis kuras. Iki 2020 metų pigiausi atsinaujinančios energetikos įrengimai jau kainuos mažiau nei pigiausios anglies ir dujų jėgainės.

Specialistai taip pat pabrėžia, kad šiluminės saulės energija su galimybe ją saugoti bus pardavinėjama už mažesnę nei 100 dolerių už megavatvalandę kainą. Tai yra svarbu – ją vartoti bus pigiau nei kitą energiją, kurios prireikia skubiai ir ji yra tada pagaminama iš, pavyzdžiui, dujų. Be to, ir tarša bus mažesnė.

Nauji saulės energetikos bokštai su saugojimo galimybe, kurie netrukus bus pradėti naudoti JAV ir kuriuos ketina statyti Australija, galėtų pradėti naujas diskusijas saulėtose šalyse ir paskatini surasti atsakyti į klausimą apie energijos saugojimą.

Įprasta vadinti atsinaujinančią energetiką brangia, tačiau akivaizdu, kad tai yra mitas (tiesa, kai kuriose valstybėse atsinaujinanti energetika, dažniausiai dėl prastos vadybos, yra iš tiesų brangesnė).

Atominės energetikos šalininkai tuo metu bando įrodyti, kad branduolinė energetika yra pigi.

Prognozės atnaujintos remiantis papildoma informacija apie technologijų veikimo ir palaikymo kainą. Tiesa, portalas rašo, kad Australijos Išteklių ir energetikos biuras galbūt yra šališkas atsinaujinančios energetikos atžvilgiu.

Lietuvoje dangus apsiniaukė

Lietuvos Seimas, susigriebęs, kad saulės elektrinių plėtra yra per greita, ją išvis sustabdė. Saulininkai jėgaines statyti puolė išgirdę valstybės pažadą, kad jų pagaminta elektra bus superkama už 1,44 Lt/kWh kainą.

Tokiu tarifu verslininkai turėjo džiaugtis 12 metų. Tačiau pernai Seimas sustabdė saulės energetikos plėtros bumą. Dabar elektra iš saulės jėgainių superkama beveik triskart pigiau, nei žadėta 2011 metais.

Šimtai saulininkų dėl pakeistos tvarkos skundžiasi teismui. Jie tikina patyrę nuostolių, nes už 1,44 Lt parduoti kilovatvalandę energijos valstybei tikėjosi 12 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius