Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva siūlo Baltarusijai įkurti ekspertų komisiją įvertinti Astravo AE projektą

Lietuva per diplomatines konsultacijas su Baltarusija antradienį pasiūlė kartu įkurti specialią ekspertų komisiją, kuri padėtų įvertinti Astravo atominės elektrinės (AE) projekto poveikį aplinkai.
Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje.
Būsimosios Baltarusijos atominės elektrinės vietoje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per susitikimą Lietuvos užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas išsakė susirūpinimą, kad Lietuva iki šiol negavo iš Baltarusijos „patenkinamų atsakymų į klausimus dėl Astravo AE projekto saugumo pagal Espo konvencijoje numatytą poveikio aplinkai vertinimą“, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Taip pat pakviečiau Baltarusiją dar kartą apsvarstyti Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto pasiūlymą Lietuvai ir Baltarusijai įkurti specialią ekspertų komisiją, kuri padėtų objektyviai įvertinti Astravo AE projekto tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo procesą pagal Espo konvenciją“, – pranešime spaudai teigė viceministras.

Per susitikimą viceministras A.Krivas taip pat pažymėjo, kad vystant AE projektą „reikia užtikrinti maksimalų skaidrumą ir atvirumą bei garantuoti, kad Lietuvos gyventojams ir aplinkai nebus keliamas pavojus“.

A.Krivas paragino Baltarusiją taip pat ir pasitelkti Tarptautinės atominės energijos agentūros specializuotą misiją SEED (Site and External Events Design – angl.) aikštelių parinkimo ir saugos įvertinimui ir atlikti Astravo AE projekto rizikas bei atsparumą vertinančius testus pagal Europos Sąjungos metodologiją.

Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministerijų delegacijos, vadovaujamų Lietuvos užsienio reikalų viceministro A.Krivo ir Baltarusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojos Alionos Kupčinos, antradienį susitiko Vilniuje.

Pagal konsultacijų programą įvyko trumpas protokolinis Baltarusijos delegacijos vadovės apsilankymas pas Lietuvos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, susitikimo su ministru metu akcentuotos Astravo AE saugumo problemos.

URM pranešimu, susitikimo metu dar aptartas Baltarusijos dalyvavimas Europos Sąjungos Rytų partnerystės programoje, regiono saugumo klausimai, dvišalis bendradarbiavimas transporto, energetikos, prekybos, aplinkos apsaugos ir kitose srityse.

A.Krivas pastebėjo, kad Europos Sąjungai atšaukus daugumą ribojančių priemonių, atsivėrė naujos galimybės sustiprinti ES ir Baltarusijos bendradarbiavimą.

A.Krivas pastebėjo, kad Europos Sąjungai atšaukus daugumą ribojančių priemonių, atsivėrė naujos galimybės sustiprinti ES ir Baltarusijos bendradarbiavimą.

Viceministras pabrėžė, jog ribojančių priemonių panaikinimas atspindi ES „siekį plėtoti dialogą su Baltarusija demokratijos, žmogaus teisių, teisės viršenybės klausimais siekiant tolesnių pozityvių žingsnių šiose srityse“.

Viceministras pasiūlė Baltarusijai siekti pažangos derybose su Europos Sąjunga dėl Vizų režimo supaprastinimo, užbaigti Lietuvos ir Baltarusijos susitarimo dėl supaprastintų pasienio gyventojų kelionių tvarkos įsigaliojimo reikalingas procedūras.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius