Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva teikia notą Baltarusijai ir smerkia Astravo atominės elektrinės paleidimą

Užsienio reikalų ministerija perdavė notą Baltarusijos ambasadai Lietuvoje dėl pradėto Astravo atominės elektrinės fizikinio paleidimo – jo metu branduolinis kuras kraunamas į reaktorių.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rugpjūčio 7 dieną Baltarusijos ambasadai buvo įteikta Lietuvos užsienio reikalų ministerijos protesto nota, griežtai smerkianti Baltarusijos veiksmus, kuriais pradedamas branduolinio kuro pakrovimas į nesaugią atominę elektrinę Baltarusijoje, Astravo aikštelėje, rašoma pranešime.

Notoje konstatuojama, kad Baltarusijos veiksmai vykdant atominės elektrinės projektą pažeidė atvirumo, skaidrumo ir geros kaimynystės principus, o elektrinės veikla dėl artumo Lietuvos sostinei Vilniui neišspręstų branduolinės saugos problemų ir saugos kultūros neužtikrinimo statybų metu sukelia tiesioginę grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir gyventojams.

Notoje Baltarusija raginama sustabdyti pradedamus atominės elektrinės paleidimo darbus iki bus įgyvendintos Europos Sąjungos (ES) streso testų proceso metu pateiktos rekomendacijos, o taip pat kviečiama visapusiškai bendradarbiauti su Europos branduolinės saugos reguliuotojų grupe, Europos Komisija bei kitomis tarptautinėmis organizacijomis, siekiant užtikrinti reikiamą branduolinės saugos ir aplinkosauginių reikalavimų, įskaitant numatytų Espo konvencijoje, lygį.

Rugpjūčio 6 dieną, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius telefoninio pokalbio metu ES vyriausiąjį įgaliotinį užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepą Borrellį informavo apie artimiausiu metu numatomą atominės elektrinės paleidimą Baltarusijoje.

L.Linkevičius taip pat akcentavo, jog Lietuva tikisi aktyvaus ES institucijų įsitraukimo. Baltarusijos atominės elektrinės klausimas taip pat buvo aptartas su Lenkijos užsienio reikalų ministru Jaceku Czaputowicziumi.

„Branduolinės saugos standartų ir aplinkosaugos reikalavimų įgyvendinimas yra esminis tiek Lietuvai, tiek pačiai Baltarusijai. Tai yra ne tik dvišalė, bet ir regioninė bei ES problema, tai ES vadovai yra ne kartą yra pasakę. Šiais klausimais nėra vietos kompromisui ir nematome galimybės susitarti su Baltarusija“, – teigė ministras L.Linkevičius.

Elektrą gali pradėti gaminti per kelis mėnesius

Iki šiol ilgiau nei metus Astravo atominės elektrinės įranga, pvz., hidraulinės sistemos, buvo bandoma be branduolinio kuro. Ketvirtadienį pranešus apie vadinamąjį „fizikinį“ paleidimą, pereinama į naują etapą, kurio metu į reaktorių sukraunamas kuras ir pradedama pirmoji savalaikė branduolių dalijimosi reakcija – reaktorius pradeda veikti.

Skaičiuojama, kad šis etapas gali trukti apie 2 mėnesius, o vėliau bus pereinama į energetinio paleidimo stadiją, kai paleidžiami generatorių agregatai. Tuo metu būtų pagaminta ir pirmoji elektros energija, o Lietuva, vadovaudamasi įstatymu, nutrauktu elektros energijos prekybą su Baltarusija. Išsamiai atominės elektrinės paleidimo procesą 15min aprašė penktadienį ryte.

Pradėti paleidimo darbus suskubta po to, kai liepos 30 d. Baltarusija pakeitė licencijų išdavimo sistemą – vietoje vienos bendros eksploatavimo licencijos, nuspręsta licencijas išduoti atskirai kiekvienam pagrindiniam įjungimo etapui. Tai leido paspartinti fizikinį jėgainės reaktoriaus paleidimo etapą. Skubotas žingsnis siejamas su politiniais prezidento Aliaksandro Lukašenkos tikslais.

Vieša informacija, kaip elgtis iškilus pavojui, civilinės saugos mokymai, pateikiama interneto svetainėje lt72.lt.

Užsienio reikalų ministerija, kartu su kitomis Lietuvos institucijomis, toliau tęs veiksmus siekiant bendrų sprendimų Europos Sąjungoje, tarptautinių konvencijų bei kituose daugiašaliuose formatuose dėl Baltarusijos padarytų pažeidimų konstatavimo ir trūkumų ištaisymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius