Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 13 /13:30

R.Pocius: naujos Lietuvos taisyklės atitinka „antiastravo“ įstatymą

Lietuvos reguliuotojo pirmadienį patvirtintos vienašalės prekybos elektra su trečiosiomis šalimis taisyklės atitinka vadinamąjį „antiastravo“ įstatymą, skirtą Astravo atominės elektrinės (AE) elektros boikotui, sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

„Manome, kad metodika pilnai atitinka antiastravo įstatyme keliamus reikalavimus. Pajėgumai alokuoti yra tokie, kurie iš vienos pusės užtikrinantys saugų ir patikimą elektros energijos tiekimą, iš kitos pusės – komercinė prekyba su Baltarusija yra visiškai uždrausta“, – BNS pirmadienį sakė Renatas Pocius.

„Ir trečias dalykas, ji mūsų vertinimu, nustato teisingus pajėgumus ant visų Baltijos šalių skerspjūvių, net tik ant Lietuvos, kurie atitinka būtent tuos vadinamus teisingus techninius parametrus“, – pridūrė jis.

Pasak R.Pociaus, negalima visiškai garantuoti, kad priėmus naują metodiką nebus bandymų apeiti įstatymą, tačiau tokiu atveju būtų imtasi tyrimo, teisinių priemonių.

„Šimtu procentų negalime to dalyko užtikrinti, bet manome, kad taip, – ta metodika iš esmės sprendžia visus klausimus. Tačiau jeigu atsitiktų taip, kad kažkas bandytų manipuliuoti, apeiti ir įstatymo, ir metodikos reikalavimus, tai mes turime savo procedūras“, – sakė VERT pirmininkas.

VERT pirmadienį patvirtino Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ parengtą Tarpsisteminių jungčių pralaidumo nustatymo ir paskirstymo su trečiosiomis šalimis metodiką.

Sumažinus maksimalų pralaidumą (angl. Total Transfer Capacity, TTC) tarp Lietuvos ir Baltarusijos, Latvija prekybai su Rusija nuo rugsėjo 15 dienos galės išduoti tik tokius pajėgumus, kurie maždaug atitiks Latvijos-Rusijos linijų pralaidumą.

Pagal Latvijos ir Estijos dabar tebetaikomą metodiką vertinamas maksimalus Baltarusijos-Lietuvos jungčių pralaidumas – būtent tai turės pasikeisti.

„Latviai jau nebealokuotų tų pačių mūsų pajėgumų, kurie šiandien yra, ant savo jungties, tokiu būdu padidindami komercinę prekybą (...) Ta prekyba turėtų sumažėti iki maždaug tos apimties, kokia galimybė šiandien yra techniškai prekiauti tarp Rusijos ir Latvijos jungties realiai – apie 320 megavatų“, – aiškino R.Pocius.

Šiuo metu Estija ir Latvija su Rusija prekiauja pagal Lietuvos nepatvirtintą metodiką. Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad tokiu būdu per Latviją į Lietuvą patenka Astravo AE elektra ir dėl to pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigia, kad prekiauja tik rusiška elektra.

R.Pocius taip pat patikino, kad naujoji Lietuvos metodika užtikrina būtiną techninį srautą tarp Lietuvos ir Baltarusijos, estų ir latvių operatoriams keliant klausimą dėl sistemos saugumo ir patikimumo.

„Šitas vienašališkas sprendimas reiškia tai, kad pajėgumai yra susigrąžinami ant Lietuvos-Baltarusijos skerspjūvio – tai yra techniniai pajėgumai, kad būtų užtikrinamas patikimas ir saugus sistemos veikimas. Čia turbūt vienas iš tokių kertinių dalykų yra, nes kolegos latviai ir estai kėlė šitą klausimą, ar mūsų metodika leis užtikrinti saugų ir patikimą tiekimą, tai čia kaip ir klausimų nėra“, – sakė R.Pocius.

Vyriausybė komisija liepą pritarė „Litgrid“ parengtam planui sumažinti pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis. Tai reiškia, kad kol bus pasiektas naujas trišalis Baltijos šalių susitarimas, Lietuva vadovausis savo prekybos taisyklėmis.

VERT teigimu, naujoji metodika vienašališkai buvo priimta atsižvelgiant į tai, jog nepavyko pasiekti bendro susitarimo su Latvijos ir Estijos operatoriais dėl bendros koordinuotos Baltijos šalių metodikos.

R.Pocius pirmadienį BNS teigė, kad VERT žiniomis, Latvijos ir Estijos operatoriai numato korekcijas jų dvišalėje metodikoje – planuojama naikinti 0,62 koeficientą, ribojantį importą iš Rusijos į Latviją.

„Kiek žinome iš kitų Baltijos šalių reguliuotojų, tai yra planuojamos tos vienašalės latvių ir estų metodikos keitimas – šiandien numatytas taip vadinamas koeficientas 0,62, tai jie planuoja tą koeficientą panaikinti, vadinasi, padaryti vienetą“, – sako R.Pocius.

Kiek žinome iš kitų Baltijos šalių reguliuotojų, tai yra planuojamos tos vienašalės latvių ir estų metodikos keitimas.

Pasak R.Pociaus, tai yra kaimynų reakcija į naują Lietuvos metodiką.

„Mes jau tikėjomės, kad latviai su estais šitą koeficientą naikins. Mes tą žingsnį pramatėme į priekį. Ir jau tie pajėgumai, kurie yra pagal šiandieninę metodiką patvirtinti, jie jau tarsi vertina, kad esant vienetui būtų apie 320 megavatai“, – sakė VERT pirmininkas.

BNS šaltinių duomenimis, naujomis Lietuvos taisyklėmis labiausiai nepatenkinta Estija, nors ji ir neprekiauja elektra su Rusija – Estijos pusė esą mano, kad Lietuva su savo taisyklėmis riboja galimybes prekiauti su Rusija.

Lietuva komercinį elektros importą iš Baltarusijos nutraukė nuo pernai lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą. Tačiau fiziškai baltarusiškos kilmės elektra į Lietuvą tekėjo toliau, nors pastaruoju metu, Ukrainai jos nebeperkant ir Astravo AE neveikiant, jos srauto nėra. Iš Baltarusijos atiteka tik BRELL žiedo elektra.

„Litgrid“ viešai skelbiamais duomenimis, šį mėnesį fizinis srautas iš Baltarusijos į Lietuvą svyruoja nuo 15 iki 700 megavatų.

„Astravas nedirba nuo liepos 12 dienos, nors turėjo pradėti veikti, pagal jų pranešimus, rugpjūčio 15 dieną. Bet panašu į tai, kad generatoriaus gedimai yra rimtesni (...) Jokių paaiškinimų jie mums apie tai neteikia“, – BNS teigė energetikos ministro patarėjas Kęstutis Škiudas.

Pasak jo, situacija, kai atominė elektrinė staiga neveikia ir nepateikiami išsamūs paaiškinimai, yra nepriimtina.

„Sunkiai įsivaizduojama padėtis, kai praėjus mėnesiui po komercinės veiklos pradžios, jau po visų bandymų pasibaigimo, kai jau turi jėgainė veikti dieną naktį visus metus, ji po mėnesio sustoja“, – sakė K.Škiudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius