Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių atvykęs „Novatek“ vadovas: „Jei uždrausite pirkti rusiškas dujas – mokėsite brangiau“

Lietuva netikėtai tapo viena didžiausių rusiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD) pirkėjų iš naujojo Vysocko terminalo ir tai kelia politikų ir apžvalgininkų aistras. Valstybei priklausantis „Lietuvos dujų tiekimas“ ir „Achema“ įsigijo dujas iš bent trijų tanklaivių, kurie atgabeno kompanijos „Novatek“ dujas. Šios akcininkas yra į sankcijų sąrašą patekęs Rusijos oligarchas, artimas Vladimiro Putino bičiulis Genadijus Timčenka. Seime ketinama svarstyti, ar Lietuva apdairiai elgiasi pirkdama dujas iš Rusijos terminalo. Į Vilnių atvykęs „Novatek“ finansų vadovas Markas Gyetvay 15min dėstė, kad SGD verslo negalima sieti su politika ir siūlė pamiršti „Gazprom“ padarytas nuoskaudas.
Mark Gyetvay
Markas Gyetvay / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su M.Gyetvay susitikome ne Rusijos platybėse, o Vilniuje, kur jis buvo pakviestas pasisakyti forume apie SGD rinką. Amerikietis, dirbantis Rusijos dujų kompanijai, kartojo, kad „jūsų politikai stato ši klausimą Lietuvos ir Rusijos santykių kontekste, tačiau tai su mumis nesusiję“.

Jei perkate dujas iš vienų tiekėjų, o iš kitų neperkate, tai tokiu atveju teks mokėti didesnę kainą, – sako M.Gyetvay.

Dalyvavo Energetikos ministerijos remiame forume

Rusijos didžiausios privačios energetikos bendrovės, kurią iš dalies valdo G.Timčenka, „Novatek“ finansų vadovas bei valdybos vicepirmininkas į Vilnių atvyko su kvietimu.

Čia jis trečiadienį dalyvavo Dujų rinkos forume, kuriame garbingoje vietoje kabėjo ir Lietuvos energetikos ministerijos logotipas.

M.Gyetvay forume Vilniuje
M.Gyetvay forume Vilniuje

Nors dar praėjusią savaitę energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė nežinojęs, kad į Lietuvą atgabentos rusiškos SGD.

„Scanpix“/„Sputnik“ ir Anthonyveder.com nuotr./Genadijus Timčenka
„Scanpix“/„Sputnik“ ir Anthonyveder.com nuotr./Genadijus Timčenka

„Sudarant sandorį net nebuvo žinoma, kad dujos bus tiekiamos iš „Novatek“ kompanijos ir tik praktiškai pakrovus dujas paaiškėjo šitas faktas“, – žiniasklaidai teigė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Pats ministras forume nedalyvavo, programoje įrašyta, kad kalbą sakys viceministras Egidijus Purlys, tačiau ir jis nežengė į sceną.

Vėliau Energetikos ministerijos atstovai paaiškino, kad ministerijos logotipas forume atsirado pačių forumo organizatorių iniciatyva, nes valdžios atstovai turėjo sakyti sveikinimo žodį. Vis tik E.Purlys nekalbėjo „dėl pasikeitusios darbotvarkės“.

Dujos į Lietuvą balandžio mėnesį buvo atgabentos iš naujuoju Rusijos pasididžiavimu laikomo Vysocko dujų terminalo Baltijos jūroje, kurio atidaryme dalyvavo ir Vladimiras Putinas. Tačiau „Novatek“ finansų vadovas teigia, kad jei Lietuva nuspręstų nepirkti rusiškų suskystintų gamtinių dujų, tektų ieškoti brangesnių alternatyvų.

– Kaip apibūdintumėte Lietuvos valstybinių įmonių ir „Novatek“ bendradarbiavimą? Kai kurie politikai ir ekspertai sako, kad taip Lietuva finansuoja Rusijos SGD terminalą, pirkdama iš jo dujas.

Laivas, atgabenęs rusiškas SGD
Laivas, atgabenęs rusiškas SGD

– Tiesą sakant, jie užsimezgė neseniai. Nuo balandžio pradžios mes išsiuntėme septynis laivus su SGD, ir trys laivai keliavo į Lietuvą. Taigi tie santykiai yra visai nauji.

Mes dirbame bendroje rinkoje, kur norime parduoti dujas, išgautas Rusijoje, tad ieškome joms pirkėjų visur. Orientuojamės ir į Baltijos, ir į Skandinavijos rinką, kur yra mūsų pirkėjai.

Nėra jokio unikalumo tuose santykiuose – ar tai būtų Lietuvos, ar kitos šalies kompanijos. Svarbiausia – kokią dujų kainą mes galime pasiūlyti ir kaip žiūri į mus, kaip į galimą tiekėją. Daugiau nematau jokio išskirtinumo – Lietuva žvalgosi SGD tiekėjų visur, nesvarbu, kokia tai šalis.

Mes norime išimti politinį klausimą iš diskusijos. Įmonės turi galimybę pirkti dujas, kur tik nori, ir svarbiausia yra konkurencija. Visi tiekėjai konkuruoja dėl pirkėjų.

– Bet jūs turbūt sutinkate, kad dėl jūsų kompanijos akcininko Genadijaus Timčenkos, kuris yra artimas Vladimirui Putinui, yra tam tikrų klausimų. Jam taikomos JAV sankcijos. Kaip tai veikia jūsų verslą?

„Scanpix“ nuotr./Genadijus Timčenka
„Scanpix“ nuotr./Genadijus Timčenka

– Aš esu JAV pilietis ir keliu tą patį klausimą. G.Timčenka „Novatek“ kompanijoje turi mažiau nei 20 proc. akcijų. Jis sutiko su tam tikromis sąlygomis – jei paketą padidintų iki 50 proc., kompanija sulauktų sankcijų. Tačiau jis nedalyvauja kompanijos valdyme, jis yra akcininkas, ir nedaro jokios įtakos.

Manau, kad jūsų politikai stato ši klausimą Lietuvos ir Rusijos santykių kontekste, tačiau tai su mumis nesusiję.

– Tačiau kaip ketinate išvengti politinio konteksto, nes jūsų kompanija vis tiek bus vienaip ar kitaip siejama su Rusijos valdžia – terminalo atidaryme dalyvavo šalies prezidentas, akcininkas – Kremliui artimas oligarchas ir pan?

– „Novatek“ akcijos yra listinguojamos Londono vertybinių popierių biržoje. Veikiame jau 25 metus. G.Timčenka nebuvo visą tą laiką akcininkas. Pagaliau, kai Donaldas Trumpas atvyksta į Lenkiją, kai kalbama apie terminalą, dujas, tai nušviečiama pozityviai, o kai V.Putinas dalyvauja Vysocko SGD terminalo atidaryme – jau negatyviai. Nesuprantu, koks čia skirtumas? SGD dujos atplaukia tiek iš JAV, tiek iš Rusijos, ir nėra svarbu jų kilmė ar šalis, kur jos išgautos.

Čia tas pats, kas klausti – kodėl jūs perkate Kataro dujas? Juk Kataras, kaip žinote, remia teroristines organizacijas. Tačiau niekas apie tai nekalba. Dabar jau atsirado ir pavadinimas – Laisvės dujos, bet juk tai absurdas.

– Rusiškos dujos yra vadinamos energetiniu Kremliaus ginklu, kuriuo manipuliavo bei daro tai ir šiandien.

– Bet juk tai jau pasikeitė, turite jau palikti šią temą. Taip kalbėdami, manau, darote didelę klaidą. Mes nesame su tuo susiję. „Gazprom“ parduoda dujas SPOT rinkoje, o „Novatek“ anksčiau nepardavinėjo dujų tarptautinėms rinkoms, tai pradedame daryti tik dabar, tad sieti mus su senomis istorijomis apie „Gazprom“, manau, nėra teisinga. Esame didžiausia privati dujų kompanija ne tik Rusijoje, bet ir pasaulyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mark Gyetvay
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mark Gyetvay

Žinoma, politikams yra patogu politizuoti dujų klausimą, kalbėti apie tai savo rinkėjams, tačiau tai beprasmiška. Be abejo, „Gazprom“ modelis turi keistis, nes SGD dujų rinka auga, ir tai keičia vamzdynais tiekiamų dujų kainą. Taigi „Gazprom“ turi prisitaikyti prie naujų realijų, būti konkurencinga rinkoje, nes sąlygas vis labiau diktuoja suskystintos gamtinės dujos.

– Kaip elgtųsi „Novatek“, jei Lietuvos įstatymai ar kiti teisės aktai uždraustų pirkti dujas iš kompanijos, kurios akcininkas yra glaudžiai susijęs su V.Putinu? Lenkijos premjeras neseniai pareiškė, kad perkantys rusiškas dujas iš esmės finansuoja V.Putino ginklus.

– Vėlgi – tai politinis pareiškimas. Turėtumėte pripažinti, kad jei perkate dujas iš vienų tiekėjų, o iš kitų neperkate, tai tokiu atveju teks mokėti didesnę kainą. Jei atsisakysite rusiškų dujų ir pirksite tik, pavyzdžiui, amerikietiškas, tai teks pripažinti, kad mokėsite daugiau. Ar Lietuvos žmonės pasirengė mokėti brangiau už dujas tik todėl, kad negalite pirkti iš rusiškų kompanijų?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mark Gyetvay
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mark Gyetvay

Mūsų tikslas – parduoti dujas visam pasauliui už konkurencingą kainą. Kodėl? Nes mes esame žemų kaštų dujų gavėjas. Jei Lietuvos dujų kompanijos dujas pirks už, pavyzdžiui, didesnę kainą nei siūlome mes, tai, žinoma, nieko negalėsime padaryti, nes tai būtų jūsų valdžios politinis sprendimas. Bet mes nesame, ir greičiausiai, niekada nebūsime valstybinė kompanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius