-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos elektrinė kitąmet užtikrins 482 MW tretinio rezervo

Lietuvos elektrinę Elektrėnuose valdanti „Ignitis gamyba“ antradienį su „Litgrid“ pasirašė tretinio aktyviosios galios rezervo sutartį kitiems metams. Elektrinės 7-as ir 8-as blokai užtikrins rezervą – atitinkamai 222 MW ir 260 MW galia.
Lietuvos elektrinės 9-asis blokas
Lietuvos elektrinės 9-asis blokas / Luko Balandžio nuotr.

Paslaugos kaina, nevertinant SGD terminalo saugumo dedamosios, bus 2,73 euro ir 2,71 už megavatą (MW) per valandą, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Ignitis gamybą“ valdanti „Ignitis grupė“.

Šiemet rezervo paslaugą 7-as blokas teikia 260 MW galia, 8-as blokas – 215 MW galia (abu ją teikia po 2,49 euro už MW per valandą).

„Litgrid“ gruodžio pradžioje paskelbusi aukciono laimėtojus, pranešė, kad tretinį avarinį aktyviosios galios rezervą kitąmet užtikrins „Ignitis gamyba“ ir „Orlen Lietuva“, kurioms už paslaugą bus sumokėta 13,5 mln. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektra

„Ignitis gamyba“ gaus 12,56 mln. eurų, o Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma „Orlen Lietuva“ už 45 MW rezervą – 984 tūkst. eurų.

Rugsėjo viduryje tretinio rezervo aukcioną kitiems metams paskelbusi operatorė pranešė, kad šaliai 2021-aisiais reikės 527 MW tretinio rezervo (šiemet 475 MW) ir 390 MW antrinio rezervo (400 MW), kuris dabar vadinsis balansavimo pajėgumo kiekiu.

Antrinis rezervas skirtas galios ir elektros trūkumui sistemos valdymo rajone kompensuoti, taip pat pirminiam aktyviosios galios rezervui atkurti. Jis turi būti aktyvuojamas ne ilgiau kaip per 15 minučių.

Tretinis rezervas skirtas pakeisti antrinį rezervą ir turi įsijungti per 12 valandų, o energiją gaminti iki 10 parų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius