Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos energetika – nesibaigiančių elektros linijų remonto įkaitė

14,8 ct/kWh, 17,9 ct/kWh, 18,5 ct/kWh – tokiais tempais per pastarąsias tris savaites augo vidutinė elektros kaina Lietuvoje. „Litgrid“ pranešė, kad situacijos negelbėjo ir dvigubai išaugęs importas iš Baltarusijos. Elektros kainos, kaip jau tapo keistai įprasta, augo dėl perdavimo linijų remonto ir dėl to, kad Karaliaučiaus elektrinė sumažino gamybą.
Lietuvos elektros perdavimo tinklas
Lietuvos elektros perdavimo tinklas / Litgrid nuotr.

Teko įjungti senąjį elektrinės bloką

Kiek tęsis tokia sumaištis elektros rinkoje, kai kainas šokdina nuolatiniai ir nesibaigiantys elektros linijų remontai?

„Prasidėję svarbių elektros jungčių remontai, kurie truks visą pavasarį ir vasarą, mažins importo galimybes į Lietuvą. Patikimam elektros tiekimui užtikrinti, esant poreikiui, elektros vartojimas tenkinamas vietine elektros generacija Lietuvoje ir Latvijoje, pavyzdžiui, nuo šiandien tris paras veiks Lietuvos elektrinės septintasis blokas“, – gegužės 12 dienos pranešime teigė perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

Rezerviniai ir itin brangią elektrą gaminantys Lietuvos elektrinės blokai įjungiami tik išskirtiniais atvejais, kuomet kyla grėsmė elektros tiekimo saugumui ir patikimumui. Energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas neseniai pripažino, kad Lietuvos elektrinės elektra galėtų konkuruotų rinkoje tik tuomet, jeigu dujos atpigtų 40 proc. 

Prasidėję svarbių elektros jungčių remontai, kurie truks visą pavasarį ir vasarą, mažins importo galimybes į Lietuvą – gegužės 12 dienos pranešime teigė perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

Kodėl buvo įjungtas 7-asis, o ne naujas daug efektyvesnis 9-sis kombinuoto ciklo elektrinės blokas? 

„Lietuvos energijos gamybos“ Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas Valentas Neviera teigė, kad balandžio mėnesį buvo atliekamas planinis 7-ojo bloko remontas, po kurio reikėjo bloką išbandyti. 

„Tuo pačiu buvo atlikta ir transformatoriaus diagnostika, dėl kurios reikėjo nepertraukiamo trijų dienų darbo. Kombinuoto ciklo 9-asis blokas šiuo metu neveikia, nes rinkoje tam nėra poreikio“, – sakė V.Neviera. 

Šviesa tunelio gale – tik 2015 metų pabaigoje

Ar įtampa rinkoje išsilaikys iki pat 2015 metų pabaigos, kai pradės veikti „NordBalt“ jungtis?

Nepriklausomo elektros tiekėjo „Elektrum“ vadovas Ričardas Tvaronas paskelbtoje rinkos apžvalgoje teigė, kad pagrindinė viltis Lietuvai sumažinti elektros kainą – naujos elektros jungtys „NordBalt“ ir „LitPol Link“, mat dabartinės veikiančios jungtys nėra pilnai išnaudojamos. R.Tvarono teigimu, „Estlink“ jungtis ne iki galo išnaudojama dėl perdavimo ribojimų Estijos-Latvijos sienos ribose, o trečiųjų šalių jungtys – dėl tarpvalstybinės tiekimo monopolijos.

„Prognozuojama, kad iki 2020 m. Baltijos šalyse jungčių pajėgumai iš Europos išaugs beveik tris kartus – nuo 1000 MW iki 2700 MW, pradėjus veikti naujoms jungtims su Švedija bei Lenkija. Tuo tarpu kaina mažės apie 20 proc. jau nuo 2016 m., atidarius 700 MW galios „NordBalt“ jungtį“, – teigė R.Tvaronas

Kainos „Nord Pool Spot“ Lietuvos prekybos zonoje pastaruoju metu yra daugiau nei 60 proc. didesnės nei Švedijos prekybos zonoje. 

Elektros kainos
Elektros kainos

Pavasario kainos – lyg vasarą

Tuo tarpu elektros tiekėjo „INTER RAO Lietuva“ Komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys tikino, kad elektros energijos kainą „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos ir Latvijos zonoje formuoja vietinė gamyba. Esą dėl ankstyvo šilto ir sauso pavasario šiais metais Latvijoje nebuvo planuoto potvynio, todėl jau dabar elektros rinkoje regione formuojasi tokios kainos, kurios ankstesniais metais susiformuodavo prasidėjus vasarai, apie birželio mėnesį. 

„Savaime suprantama, kad tam tikrą įtaką rinkoje besiformuojančioms kainoms turi ir importas iš Skandinavijos ir trečiųjų šalių, kuriam įtakos turi ir planiniai elektros linijų remontai bei dėl jų atsirandantys apribojimai. Visgi įtampos elektros energijos rinkoje neįžvelgiame, nes šiuo metu rinkoje veikiantys atsakingi ir patikimi nepriklausomi elektros energijos tiekėjai įvertina galimas rizikas ir planuoja veiklą atsižvelgdami į ankstesnių laikotarpių patirtį ir kildavusias problemas“ – teigė J.Ruzgys.

Jo nuomone, naujų elektros jungčių atsiradimas turėtų sumažinti elektros kainų svyravimą ir jų priklausomybę nuo vietinės gamybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius