Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos energetikoje – estiškas Trojos arklys

Kas kaltas, kad pernai spalį kilo elektros kainų krizė, nužudžiusi keturis nepriklausomus elektros tiekėjus ir verslui atnešusi milijoninius nuostolius? Aiškaus atsakymo vis dar nėra. Kol atsakymo nėra, sklando tik dideli įtarimų debesys, dabar jau pakrypę ir į dujų sektorių.
Pradėti būsimojo SGD terminalo Kiaulės Nugaros saloje betonavimo darbai.
SGD terminalo statybos dar tik prasidėjo, o užkulisiuose jau verda kova dėl būsimos dujų rinkos. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Pasiūlymas nesulaukdavo pritarimo

Po ilgų svarstymų prieita išvados, kad didžioji elektros krizė kilo dėl trijų priežasčių – Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorių susitarimo bei jį lydinčios metodikos, Kaliningrado elektrinės remonto ir dėl to, kad Lietuvai kurį laiką nebuvo tiekiama elektra per Baltarusiją. Taip Lietuva pateko į totalaus deficito spąstus.

Tačiau pirmine priežastimi vis dėl to įvardijamas minėtas operatorių susitarimas, atnešęs akivaizdžios milijoninės naudos Estijos energetikams. Kitos dvi priežastys – tik pasekmė ir atsitiktinumas.

Kokia šio susitarimo priešistorė? Jau daugelį metų vienas pagrindinių estų energetikų tikslų yra įteisinti pigios elektros energijos importo ribojimus iš trečiųjų šalių. Dar 2010-2011 metais jų atstovai visais įmanomais būdais aktyviai „stūmė“ Estijos, Latvijos ir Lietuvos perdavimo sistemų operatorių susitarimo projektą, kurio esmė – suteikti pirmenybę Baltijos šalių tiekėjų pasiūlytai elektros energijai, neatsižvelgiant į jos kainą.

Tuomet Lietuvos pusė diplomatiškai nesutiko su šiuo pasiūlymu, nes taip būtų ribojamas pigus importas iš trečiųjų šalių, taigi – smarkiai šoktų ir elektros kainos Lietuvos vartotojams.

Kokia šio susitarimo priešistorė? Jau daugelį metų vienas pagrindinių estų energetikų tikslų yra įteisinti pigios elektros energijos importo ribojimus iš trečiųjų šalių.

Estai susirado užtarėjų

Pasikeitus Lietuvos valdžiai šis susitarimas vėl pradėtas „stumti“ iš naujo. EnergyMarket.lt žiniomis, neigiamą išvadą dėl šio susitarimo bei jį lydinčių metodikų nuostatų buvo pateikusi ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, tačiau į jos nuomonę net nebuvo atsižvelgta.

Taigi 2013 metų kovą toks susitarimas buvo pasirašytas. Tik jam įsigaliojus, dar vasarą, elektros energijos kaina pradėjo augti, o spalio mėnesį, atsiradus elektros energijos deficitui, jos kaina pakilo net iki 72 centų už kilovatvalandę.

Tuomet jau pulta aiškintis, kas atsitiko ir kas kaltas. Nepriklausomi elektros tiekėjai nevyniojo žodžių į vatą – tai buvęs išpuolis prieš puikiai ketverius metus veikusį rinkos mechanizmą. Kam tai buvo naudinga? Visų pirma – estams, nes tik jie galėjo pasiūlyti savo perteklinės elektros iš skalūnų.

Skandalo centre atsidūrė L.Liutkevičius

Kaip galėjo nutikti, kad estų energetikai gauna pirmenybę, o Lietuvoje ima trūkti elektros ir dėl to ji brangsta?

Beieškant šio kryžiažodžio sprendimo, elektros tiekėjų žvilgsniai nukrypo į tuometį Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ Strategijos departamento vadovą Liudą Liutkevičių. Priežastis paprasta – prieš tai jis vadovavo „Eesti Energia“ dukterinei įmonei „Enefit“, kuri rūpinosi, kaip Lietuvoje parduoti kuo daugiau estiškos elektros.

Šie įtarimai ilgai sklandė ore, tačiau, kad nebebūtų jokio reikalo aiškintis galimo interesų konflikto, L.Liutkevičius staiga gavo naują postą – jis jau tapo bendrovės „Lietuvos energija“ gamybos ir paslaugų direktoriumi bei valdybos nariu.

Kad minėto susitarimo estai siekė daugelį metų, patvirtino ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Jankauskas: „Laimi čia akivaizdžiai „Eesti Energia“, nes jie turi perteklines skalūnais kūrenamų elektrinių galias ir eksportuoja elektrą į Latviją, Rusiją ir Lietuvą. Dar man dirbant Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje, estai ne kartą kėlė klausimą, kad būtina riboti importą iš Rusijos. Dabar jiems tai pavyko.“

Kilus skandalui, „Litgrid“ pasiūlė peržiūrėti minėtą susitarimą ir keisti elektros energijos pralaidumo metodikas.

Elektros kainos grįžo į įprastines vėžes. Nors keturi elektros tiekėjai buvo priversti nutraukti veiklą, verslas patyrė milijoninių nuostolių, bet skandalas aprimo.

Rūpinosi estų dujininkų interesais?

Tuo tarpu šių įvykių centre buvęs L.Liutkevičius pelnė vis didesnį pasitikėjimą – jis tapo dar ir Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimo ir prekybos gamtinėmis dujomis bendrovės LITGAS valdybos nariu.  „Lietuvos energijos” kontroliuojama LITGAS nuo kitų metų tieks dujas iš Klaipėdos SGD terminalo ir taps didžiausia rusiškas dujas importuojančios bendrovės “Lietuvos dujos” varžove.

Nepriklausomi elektros tiekėjai bei kitos įmonės dabar skuba gauti licencijas dujų tiekimui, nes dujų rinka nuo kitų metų gali būti konkurencingesnė nei elektros rinka.

Į šią rinką žengia ir estų žaidėjas – bendrovė „Nordarsi OÜ“, kuriai Kainų komisija praėjusią savaitę jau išdavė licenciją tiekti gamtines dujas Lietuvos teritorijoje.  

Kuo labiau giliniesi į energetikos sektorių, tuo labiau kyla abejonių, ar jis buvo valdomas politikų ir atsakingų pareigūnų, ar suinteresuotų interesų grupių“, – pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.

Ši žinia nebūtų niekuo išskirtinė, jeigu šioje istorijoje vėl nešmėžuotų L.Liutkevičiaus pavardė. Net daug ko matę patyrę energetikai negali atsistebėti ir plačiai pasakoja istoriją, kaip tūlas L.Liutkevičius rūpinosi „Nordarsi OÜ“ licencijos išdavimo bei būsimos veiklos klausimais.

Gal čia kalbama apie kokį kitą L.Liutkevičių? Gal tai tik konkurentų apkalbos? O gal dar vienas gudrus estų manevras Lietuvos energetikos sektoriuje ir dar vienas galimas interesų konfliktas?

„Kuo labiau giliniesi į energetikos sektorių, tuo labiau kyla abejonių, ar jis buvo valdomas politikų ir atsakingų pareigūnų, ar suinteresuotų interesų grupių“, – praėjusį šeštadienį įvykusiame Lietuvos socialdemokratų partijos suvažiavime pareiškė premjeras ir šios partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Premjeras šiuo atveju gali būti suklydęs – vietoj žodžio „buvo“ turbūt norėjo pasakyti žodį „yra“.

EnergyMarket.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius