-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir „Gazprom“ ginčas keliauja į ES Teisingumo Teismą

Ar Lietuvoje bus pripažintas ir vykdomas Stokholmo arbitražo sprendimas dėl Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ nustatytos dujų kainos Lietuvai, paaiškės tik po to, kai dėl to pasisakys Europos Sąjungos Teisingumo Teismas.
„Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris
„Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį nutarė kreiptis į ES teismą dėl prejudicinio sprendimo.

„LAT, įvertinęs arbitražo teismo priimtą sprendimo pobūdį, sprendė, jog jis atitinka antisuit injunction (teismo ar arbitražo draudimas kelti ieškinį, pradėti ar tęsti procesą kitoje jurisdikcijoje – BNS) požymius. Ir nors toks procesinis sprendimas nustato tam tikrus įpareigojimus Lietuvos Respublikai, atstovaujamai Energetikos ministerijos, kitoje byloje, tai yra byloje dėl “Lietuvos dujų” juridinio asmens veiklos tyrimo, jis gali turėti įtakos kitiems teismams sprendžiant dėl savo jurisdikcijos“, – rašoma LAT pranešime spaudai.

„Gazprom“ anksčiau teigė, jog Apeliacinio teismo sprendimas kelia abejonių dėl Lietuvos pasirengimo vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus bei rodo nesėkmę, saugant užsienio investuotojų teises šalyje.

Stokholmo arbitražas pernai liepą konstatavo, kad Energetikos ministerijos inicijuotas ieškinys iš dalies pažeidė akcininkų – Vyriausybės, „ Gazprom“ ir „Ruhrgas“ – 2004 metų kovo 24 dienos susitarimą ir nurodė atsisakyti dalies reikalavimų, tarp jų – įpareigoti „Lietuvos dujas“ pradėti derybas su „Gazprom“ dėl sąžiningos ir teisingos dujų kainos bei pateikti bendrovės valdybai dokumentus apie šias derybas.

2011 metų rugpjūtį „Gazprom“ pateikė Stokholmo arbitražui ieškinį prieš Lietuvos valstybę ir nurodė, kad Energetikos ministerijos 2011 metų kovo 25 dienos kreipimasis į Vilniaus apygardos teismą dėl „Lietuvos dujų“ veiklos tyrimo pažeidžia jos akcininkų susitarimą, kad visi šalių ginčai sprendžiami arbitraže. „Gazprom“ prašė arbitražo įpareigoti Energetikos ministeriją nutraukti Vilniaus apygardos teisme pradėtą bylos svarstymą.

Pastaroji byla tai pat jau pasiekė Aukščiausiąjį teismą – „Lietuvos dujos“ bei du „Gazprom“ atstovai pavasarį apskundė jiems nepalankius žemesnių teismų sprendimus.

Lietuvos apeliacinis teismas 2012 metų gruodžio 17 dieną atsisakė pripažinti ir leisti vykdyti Stokholmo prekybos rūmų arbitražo sprendimą dėl Rusijos koncerno nustatytos gamtinių dujų kainos Lietuvai. „Gazprom“ šį sprendimą apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Apeliacinio teismo kolegija konstatavo, kad toks arbitražo sprendimo pripažinimas ir leidimas vykdyti Lietuvoje prieštarautų viešajai tvarkai.

„Gazprom“ anksčiau teigė, jog Apeliacinio teismo sprendimas kelia abejonių dėl Lietuvos pasirengimo vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus bei rodo nesėkmę, saugant užsienio investuotojų teises šalyje. Anot Rusijos dujų koncerno, Lietuva ne tik pažeidė „Lietuvos dujų“ akcininkų sutartį, bet taip pat atsisakė vykdyti tarptautinio arbitražo sprendimą.

Ankstesnė Lietuvos Vyriausybė teigė, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį ES energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius