Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties tiesimo darbai sparčiai juda į priekį

Europinės reikšmės energetinio projekto, 400 kV galingumo Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties „Litpol Link“, statybų darbai vyksta pagal grafiką ir bus užbaigti iki 2015 m. gruodžio. Šis strateginės reikšmės projektas užbaigs Baltijos elektros žiedą – visos apie Baltijos jūrą išsidėsčiusios valstybės bus sujungtos elektros jungtimis. Tai yra vienas svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatorių kada nors vykdytų projektų. Projekto vertė Lenkijos pusėje siekia daugiau nei 1,8 mlrd. zlotų (apie 430 mln. eurų), o Lietuvos pusėje – apie 517,8 mln. litų (apie 150 mln. eurų).
Aukštos įtampos elektros stulpai
Aukštos įtampos elektros stulpai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Litpol Link“ statybos darbai vyksta nuo šių metų balandžio. Lietuvos teritorijoje jau įrengti 45 pamatai atramoms ir pastatytos 35 plieno atramos iš numatytų 150. Lenkijos pusėje įrengta 120 pamatų atramoms vienetų ir pastatyta 20 plieno atramų iš numatytų 297. 

Sėkminga darbų eiga įsitikino Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių „Litgrid“ ir PSE atstovai, su statybų rangovais susitikę prie Elko miestelio Lenkijoje, kur statoma transformatoriaus pastotė. 

„Elektros tilto darbai vyksta pagal planą, šiuo metu yra tiesiamos elektros linijos ir statomos pastotės Lietuvoje ir Lenkijoje. Darbai vyksta sklandžiai, nes Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriai produktyviai keičiasi informacija“, – sako „Litpol Link“ viceprezidentas Andrziejus Kurpiewskis.

Visu pajėgumu veikiantis „tiltas“ leis diversifikuoti elektros energijos tiekimą ir sustiprins energetinį saugumą Lietuvoje bei šiaurės rytų Lenkijoje. Elektros rinkos dalyviams šis tinklas turėtų tapti prieinamas 2016 m. pradžioje.

„Ši jungtis yra europinės reikšmės projekto, kurio tikslas sujungti Baltijos jūros regiono valstybių perdavimo tinklus, dalis. Lenkijoje mes statome 112 km ilgio aukštos įtampos elektros perdavimo liniją, kuria tekės 400 kV srovė“, – aiškina PSE Investicijų departamento direktorius Marcinas Laskowskis.

Lenkijos pusėje kaip dalis Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties iš viso įgyvendinama 11 investicinių projektų. Mazovijos, Palenkės ir Varmijos-Mozūrų regionuose yra statomos ir modernizuojamos elektros linijos ir pastotės, tarp jų – 4 elektros linijos, kurių bendras ilgis siekia maždaug 400 km, ir septynios pastotės.
 
„Litpol Link“ yra istorinės svarbos projektas, tai bus pirmoji jungtis tarp Lietuvos ir žemyninės Europos. Ši jungtis ne tik taps nauju galingu energijos tiekimo šaltiniu abiems šalims, bet ir prisidės prie pilnavertės rinkos integracijos bei prekybos elektros energija plėtros tarp rinkos dalyvių Baltijos jūros regione“, – sako „Litgrid“ valdybos pirmininkas Daivis Virbickas. 

Pagrindinis „Litpol Link“ įrenginys – nuolatinės srovės intarpas su 400 kV skirstykla, skirtas suderinti skirtingas elektros perdavimo sistemas. Lietuva kartu su Latvija, Estija, Baltarusija ir Rusija priklauso IPS/UPS elektros sistemai, šalyje veikia 330 kV įtampos elektros linijos. Lenkija priklauso žemyninės Europos elektros sistemai, joje veikia 400 kV linijos. 

Lietuvos pusėje 400 kV elektros perdavimo linija nuo Lenkijos pasienio iki Alytaus drieksis 51 km. Tai bus pirma šalyje 400 kV elektros linija. Projektas apima ne tik 500 MW nuolatinės srovės intarpo statybą, bet ir Alytaus pastotės atnaujinimą bei plėtrą, joje įrengiant 400 kV skirstyklą. 

„Nuolatinės srovės intarpas yra pats svarbiausias ir ypač sudėtingas „Litpol Link“ technologinis elementas. Jis reikalingas, kad būtų galima perduoti elektros energiją tarp skirtingoms sinchroninėms zonoms priklausančių elektros linijų. Šiandien jau galime stebėti šio įrenginio statybos darbus, kuriems pasirengti nuo planavimo iki leidimų gavimo užtruko 5 metus. Pastatyti nuolatinės srovės intarpą užtruks ženkliai trumpiau – 2 metus. Tad „Litpol Link“ jungtis, kaip ir planuota, bus baigta 2015 m. pabaigoje“, – sako „Litpol Link“ prezidentas Artūras Vilimas.

Kompanija „Litpol Link“ investiciniame Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties projekte dalyvavo nuo pat pasirengimo etapo pradžios ir užtikrino projekto koordinavimą tarptautiniu mastu, derindama bendradarbiavimo veiksmus tarp Lietuvos ir Lenkijos institucijų, taip pat su susijusiomis Europos institucijomis. Teigiamus rezultatus šiame projekte atnešė gebėjimas sukoordinuoti visų susijusių pusių bendrą veiklą, kurios dėka „Litpol Link“ projektas tapo efektyvaus tarptautinio bendradarbiavimo, sėkmingai siekiant strateginių tikslų, įtrauktų ir į europinius prioritetus, pavyzdžiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius