Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pramonininkai ir verslas prašo grąžinti SND akcizo lengvatą

Nuo sausio smarkiai padidinus suskystintų naftos dujų (SND) akcizą Lietuvos pramonininkų (LPK) ir Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prašo Vyriausybės pritarti kai kurių politikų siūlymui taikyti lengvatinį – 13,94 euro už toną akcizo tarifą.
Avarijos vietoje
Dujų balionai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Organizacijos pažymi, jog kaimyninėse šalyse taikomas mažesnis akcizas: Lenkijoje – 13,14 euro už toną, Estijoje – 55 eurus, Vokietijoje – 45,45 euro, o Latvijoje jis netaikomas visai.

„Be to, nuo 2025 metų papildomai įsigaliojus kitai – kintamajai – akcizo tarifo daliai (CO2 dedamajai) ir šiai laipsniškai augant iki 2030 metų, tarifas SND 2030 metais sieks net 487,7 euro už toną. Tokio dydžio akcizas šiuo metu yra nustatytas tik vienoje pasaulio šalyje – Švedijoje“, – pranešime teigė konfederacijos.

LPK generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius sako, kad tai verslą skatins rinktis taršesnes alternatyvas.

Ričardas Sartatavičius
Ričardas Sartatavičius

„Vyriausybės sprendimu verslininkus užgula neproporcingai didelė papildoma našta – SND taikomas naujas apmokestinimas, kuris yra daug kartų didesnis nei, pavyzdžiui, mazutui ar akmens anglims – žymiai taršesnėms kuro rūšims. Tikėtina, kad tokios aplinkybės dalį pramonės įmonių paskatins pereiti prie taršesnio, bet pigesnio kuro, kas kaip tik prieštarauja tvarumo tikslams ir bet kokiai persiorientavimo tvarumo link logikai“, – pranešime nurodė R.Sartatavičius.

Pasak pranešimo, SND pritaikius mažesnį bazinį akcizo tarifą ir CO2 dedamąją, tai būtų vertinama kaip kompromisinis ir teisingas reguliavimas.

Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomasis direktorius Vidas Šukys BNS teigė, kad didesnis akcizas didins maisto, pieno ir kitų produktų kainas, taip pat infliaciją.

Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus LRT pabrėžė, kad toks pat akcizas verslui galiojo ir iki šiol, tačiau įmonės naudojosi gyventojams skirtomis lengvatomis. Anot jo, jos turėjo būti panaikintos, nes daug SND buvo vežama iš Rusijos.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kęstutis Šetkus
Asmeninio archyvo nuotr. /Kęstutis Šetkus

Seimui gegužę priėmus „žaliųjų“ kuro akcizų paketą, nuo 2025 metų dyzelino akcizas bus suvienodintas su benzino, o nuo 2026 metų jis viršys benzino akcizą. Tokiu būdu valdžia siekia skatinti rinktis mažiau taršų kurą.

Aplinkos ministerijos skaičiavimais, litras dyzelino degalinėse dėl to kasmet brangs 4–6 centais, o nuo 2025 metų variklių degalams įvedama anglies dvideginio (CO2) dedamoji jų kainą kasmet didins dar 3 centais.

Tuo metu SND akcizas nuo sausio siekia 368 eurus už toną (su PVM), o nuo kitų metų įvedus CO2 dedamąją akcizas sieks 405 eurus, o 2030 metais – 590 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius