-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos SGD terminalas palankiai vertinamas tarp JAV politikų

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje projektas palankiai vertinamas tarp JAV politikų.
Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu
Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu / „Klaipėdos naftos“ nuotr.

Tai BNS sakė Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose pavaduotojas Simonas Šatūnas, kuris penktadienį su terminalo projektu supažindino JAV kongresmeną, respublikoną Mike'ą Turnerį.

„Mes dažnai lankomės pas įvairius JAV kongresmenus ir pristatome Lietuvos energetikos projektus. Pristatėme Lietuvoje vystomą Klaipėdos suskystintų dujų importo terminalą – kokioje stadijoje yra mūsų projektas. Kongresmenas Turneris yra vienas aktyviausių Amerikos politikų, kongresmenų, kuris aktyviai pasisako už suskystintų dujų eksportą iš Amerikos į kitas šalis, su kuriomis Amerika neturi laisvos prekybos sutarties, – tai yra Lietuva, liberalizavimą“, – BNS sakė S.Šatūnas.

Anot jo, Amerikos politikams įdomu išgirsti, ką kitos šalys daro, siekdamos sudaryti technines galimybes importuoti suskystintas dujas iš kitų pasaulio šalių.

Lietuva siekia iš JAV importuoti pigesnių skalūnų dujų – dėl jų tiekimo deramasi su JAV energetikos bendrove „Cheniere“, kuri planuoja skystinti ir eksportuoti skalūnų dujas.

„Kaip žinote, Amerikoje vyksta aktyvus dialogas apie tai, kad Amerika, išgaunanti daug skalūnų dujų, gali būi viena didžiausių eksportuotojų pasaulyje. Kalbamės su daug kongresmenų, kai kurie senatoriai taip pat žino. Tikrai juos maloniai nustebina, kad toks projektas yra vystomas, ir vystomas greitai, todėl dėmesio pritraukia“, – BNS teigė jis.

S.Šatūnas sakė, jog pastaruoju metu JAV energetikos departamentas išduoda vis daugiau suskystintų gamtinių dujų eksporto licencijų į šalis, su kuriomis JAV neturi laisvos prekybos sutarties.

„Energetikos departamentas, įvertindamas ekonominį poveikį, terminalų vystymosi eigą ir terminus, liberalizuoja ir išduoda daugiau eksporto licencijų“, – sakė diplomatas.

Jo duomenimis, dabar išduotos 4 tokios licencijos ir dar įvairios JAV kompanijos prašo išduoti 18 licencijų. Jis sakė nežinantis, ar departamentas yra gavęs JAV bendrovių prašymų dėl eksporto į Lietuvą licencijos.

Susitikime su M.Turneriu dalyvavo ir buvęs energetikos viceministras Romas Švedas, kuris pasak S.Šatūno, dalyvavo tarptautinėje konferencijoje.

„Jis buvo geras energetikos ekspertas pristatyti JAV kongresmenui paskutines aktualijas“, – BNS teigė jis.

Lietuva siekia iš JAV importuoti pigesnių skalūnų dujų – dėl jų tiekimo deramasi su JAV energetikos bendrove „Cheniere“, kuri planuoja skystinti ir eksportuoti skalūnų dujas.

2011 metų gegužės 20 dieną JAV Energetikos departamentas išdavė leidimą „Cheniere“ eksportuoti suskystintas dujas iš JAV ir tiekti jas visame pasaulyje – tokia eksporto licencija išduota JAV pirmą kartą per pastaruosius 40 metų. „Chenerie“ valdo „Sabine Pass“ SGD terminalą Meksikos įlankos pakrantėje.

Klaipėdoje statomas SGD terminalas bus alternatyva rusiškoms „Gazprom“ dujoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius