Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lifosos“ gamyklos stabdymas bloga žinia ir Kėdainiams, ir Panevėžiui – aprūpina pigesne šiluma

„Lifosos“ sprendimas dėl pagrindinės žaliavos, amoniako, trūkumo laikinai sustabdyti gamybą prasta žinia ne tik įmonės darbuotojams, bet ir Kėdainiams bei visam Panevėžio regionui, mat gamykla aprūpindavo gyventojus pigesne šiluma. „Panevėžio energija“ vadovas Petras Diksa 15min tvirtino, kad jei gamykla nepradės veiklos, šildymas gali pabrangti jau spalį.
Kėdainių Didžiosios rinkos aikštė
Kėdainių Didžiosios rinkos aikštė / Indrės Bungardaitės / 15min nuotr.

Kėdainių meras Valentinas Tamulis 15min tvirtino, kad „Lifosos“ gamyklos stabdymas – prasta naujiena miestui, pirmiausia dėl to, kad prieš pirmąjį jos sustabdymą ten dirbo apie tūkstantį žmonių. Įmonėje kėdainiškiai darbuojasi šeimomis, kai kurie jų pasiėmę paskolas butams, namams.

„Tris savaitgalius vyko 650-ies metų jubiliejaus renginiai, skiriami miestui, ir kai tokios naujienos, negerai. Bet tokia nuojauta jau buvo lankantis prieš dvi savaites įmonėje – tuo metu nuogąstauta, kad amoniako kaina padidėjo daugiau nei dvigubai. O kai paskelbė, kad „Achema“ sustoja, jutau, kad bus negerai, nes iš „Achemos“, kad ir brangesnio amoniako, bet galėjo nusipirkti“, – pasakojo miesto meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valentinas Tamulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valentinas Tamulis

Kaip ketvirtadienį pranešė 15min, „Lifosoje“ gamyba laipsniškai bus sustabdyta rugsėjo 13–15 dienomis. Dalis darbuotojų liks atlikti remonto darbus, likusieji bus išsiųsti į prastovas.

„Lifosos“ atstovas spaudai Nauris Vilkevičius 15min tvirtino, kad kol kas neaišku, kada gamyba bus atnaujinta, nes šiuo metu ieškoma kitų amoniako tiekėjų.

Kėdainiams vienos didžiausių miesto įmonių „Lifosos“ gamybos stabdymas, kad ir laikinas, reiškia kelias blogas žinias. Pirmoji, į prastovą išsiunčiami darbuotojai gaus mažiau pajamų, be to, kyla grėsmė darbo vietoms.

Antroji, pasak V.Tamulio, – mažiau mokesčių, nes savivaldybei įmonė sumoka nekilnojamojo turto ir žemės mokesčius. Trečioji – „Lifosa“ ilgus metus buvo viena aktyviausiai vietinę bendruomenę rėmusių įmonių – įmonė finansiškai prisidėdavo prie miesto renginių, o 2015 metais už tuometinius 20 mln. litų (5,7 mln. eurų) pastatė ir miestui perdavė Kėdainių areną.

„Lifosa“ Kėdainiams bei visam Panevėžio regionui buvo svarbi dėl dar vienos priežasties – įmonė aprūpindavo regioną pigesne šiluma.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kėdainių arena
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kėdainių arena

„Kėdainiai – net visoje Lietuvoje unikalus atvejis, nes „Lifosos“ įmonėje pasigamindavo daug atliekinės technologinės šilumos. Tai beveik visam Kėdainių miestui užtekdavo nuo 2000 metų“, – 15min sakė „Panevėžio energijos“ generalinis direktorius Petras Diksa.

P.Diksa tvirtino, kad tokiems atvejams, kai „Lifosos“ gamykla sustoja, yra paruošta katilinė, kūrenama dujomis ir skystu kuru.

„Ir anksčiau, jei būdavo gedimas ar nutraukdavo įmonė tiekimą, naudodavome katilus“, – pridūrė P.Diksa.

Dėl sankcijų Rusijai „Lifosos“ veikla buvo sustabdyta keturiems mėnesiams nuo gegužės iki rugpjūčio.

Šildymas brangs

„Panevėžio energija“ šiluma aprūpina ne tik Kėdainius, bet ir Panevėžį, Kupiškį, Zarasus, Pasvalį ir Rokiškį. Iš „Lifosos“ per metus įmonė nupirkdavo iki šimto tūkstančių megavatvalandžių šilumos, o šis šaltinis buvo pigesnis nei šilumos gamyba naudojant dujas.

Tiesa, tai nereiškia, kad pigesne šiluma iš „Lifosos“ ir buvo apšildomi tik Kėdainiai – ši šiluma keliaudavo į visą regioną.

„Mes visam regionui taikome vieną kainą, todėl „Lifosos“ sustabdymas turės įtakos visam mūsų regionui – Panevėžiui, Rokiškiui, Pasvaliui, Zarasams, Kupiškiui. Nediferencijuojame pagal miestą, todėl įtaka Kėdainiams bus mažesnė, nei būtų jei vien tik ir šildant šiuo šaltiniu", – pastebi P.Diksa.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šildymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šildymas

Pasak jo, šiluma iš „Lifosos“ sumažindavo bendrą šildymo ir karšto vandens kainą visiems minėtiems miestams, nes dujos kainuoja gerokai brangiau.

„Pernai ar užpernai dujos kainavo dešimt kartų mažiau – tuomet skirtumas su iš „Lifosos“ perkama šiluma būdavo gal 20 proc. Dabar – kartais“, – pabrėžė P.Diksa.

„Tai turi įtakos ir mūsų vartotojams geriau, kad „Lifosa“ veiktų“, – pabrėžė jis.

„Panevėžio energija“ vadovas prisiminė, kad kai dėl tarptautinių sankcijų „Lifosa“ buvo sustabdyta nuo gegužės iki rugpjūčio, vartotojams šiluma pabrango 30 proc.

„Kai vėl įmonė pradėjo veikti, šiluma atpigo. Bet atpigo apie 16 proc., nes per tą laiką ir biokuro kaina padidėjo“, – sakė vadovas.

P.Diksa teigė, kad rugsėjį šildymas gyventojams nebrangs, tačiau kitą mėnesį, greičiausiai, kainos augs.

„Šį mėnesį nebrangs, nes žinojome, kad gamykla stos ir numatėme, o kitą mėnesį žiūrėsime, kokios naujienos bus iš jų. Gal kliūtį pašalins – tada bus matys, bet realiai tai tikrai nepigs šildymas", – pabrėžė jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa

Kėdainių meras V.Tamulis taip pat mano, kad šildymo kainos gyventojams išaugs.

„Reikia pripažinti, kad nebus mažesnės kainos artėjant naujam šildymo sezonui, nes „Panevėžio energija" naudojant dujas, o ne perteklinę šilumą iš „Lifosos“, kaina bus didesnė. Kiek didesnė – sunku pasakyti“ , – sakė Kėdainių meras.

„Visame tame kainų pasiutpolkės fone, dar ir čia tokia naujiena“, – pridūrė jis.

Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras Paulius Aukštikalnis tvirtino, kad sulaikus paskaičiavimų, kiek brangs šildymo kainos, bus galvojama apie tai, kokių priemonių imtis.

„Taip, vienareikšmiškai pajusime padidėjusią šildymo kainą jau šį rudenį, tačiau ne mažiau svarbu ir kėdainiečių darbo vietos. Kai tik pasiekė informacija apie „Lifosos" darbo stabdymą, paskambinau „Panevėžio energijos" vadovui ir suplanavome penktadienį susitikimą aptarti galimą kainų augimą. Kai turėsime jų skaičiavimus, tada ir svarstysime ir spręsime, ar reikia imtis papildomų priemonių dėl išaugusių šildymo kainų“, – pabrėžė jis.

Palietė sankcijos Rusijos oligarchams

Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejai Melničenkai netiesiogiai priklausiusi „Lifosa“ su problemomis susidūrė šį pavasarį, kai Europos Sąjunga kovo 9-ąją paskelbė jam sankcijas Rusijai pradėjus karą Ukrainoje. Nors A.Melničenka perrašė „Lifosą“ valdančios įmonės akcijas žmonai Aleksandrai, ji taip pat netrukus buvo įtraukta į sankcijų sąrašą. Tad „Lifosos“ sąskaitos buvo įšaldytos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso A.Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

Gegužę bendrovė „Finance Guru“ buvo paskirta įmonės laikinuoju administratoriumi. Rugpjūtį „Lifosos“ veikla buvo atnaujinta, tačiau ketvirtadienį įmonės generalinė direktorė Regvita Ivanovienė paskelbė, kad rugsėjo 13–15 dienomis gamyba vėl bus sustabdyta dėl vienos iš pagrindinių žaliavų, amoniako, trūkumo.

Tuo tarpu „Lifosos“ laikinojo administratoriaus atstovas sako, kad įmonė tinkamai neteikia informacijos dėl amoniako tiekėjų, neieško potencialių tiekėjų Vakaruose, o įmonėje jaučiamas Rusijos šešėlis – vadovus esą spaudžia galutinis naudos gavėjas, Rusijos serveriai blokuoja elektroninius laiškus, o įmonės administracija rodo išskirtinį dėmesį Rusijos tiekėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius