-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liko paskutinis balsavimas dėl elektros rinkos liberalizavimo trečiojo etapo atidėjimo

Seime skinasi kelią pataisa dėl trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėjimo trejiems metams – iki 2026 metų sausio.
Elektros kainos
Elektros kainos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Seimas Elektra

Seimas po svarstymo ketvirtadienį pritarė tokioms Elektros energetikos įstatymo pataisoms: už buvo 121 Seimo narys, prieš nebuvo, o susilaikė vienintelis jokiai frakcijai nepriklausantis Mindaugas Puidokas.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys tvirtino, kad atidedant šį etapą išpildomi dalies žmonių lūkesčiai: „Jie galės per pakankamai ilgą laiką apsispręsti dėl tiekėjo“.

„Tas laikas yra nustatytas pakankamai ilgas ir aš manau, per tą laikotarpį mes galime tikėtis ir tam tikro nusistovėjimo elektros kainų rinkoje“, – kalbėjo jis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius tikino pasigedęs kompetentingesnio liberalizavimo proceso valdymo, o tos pačios frakcijos narė Laima Nagienė apgailestavo, kad liberalizavimo procesą trikdė suteikti leidimai tiekti elektrą įmonėms, jos negaminančioms.

Seimui pritarus liberalizavimo atidėjimui, visuomeninis elektros tiekimas šio etapo buitiniams vartotojams būtų nutrauktas 2026 metų sausio 1 dieną, kad per kur kas ilgesnį laiką – trejus metus – jie galėtų pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Per tą laiką, kaip tikisi Vyriausybė, Lietuvoje bus įrengta pakankamai saulės ir vėjo parkų, todėl elektra bus pigesnė.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė yra sakiusi, kad trečiame etape yra apie 814 tūkst. buitinių vartotojų, o nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinko pusė.

Naujausiais Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, nepriklausomą tiekėją jau yra pasirinkę 1,14 mln. vartotojų (69 proc. visų buitinių vartotojų), o jo dar nepasirinko 519 tūkst. (31 proc.), iš jų 429 tūkst. priklauso trečiajam liberalizavimo etapui, o 83 tūkst. pirmojo ir antrojo etapo vartotojų gauna garantinio tiekimo paslaugą.

Trečiojo etapo vartotojai, suvartojantys iki 1000 kWh elektros per metus, nepriklausomą tiekėją pagal dabartinę tvarką turi pasirinkti iki gruodžio 18 dienos, o baigti rinkos liberalizavimą iki šiol buvo numatoma iki 2023 metų sausio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius