-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 23 /20:37

„Litesko“ ir Alytaus savivaldybės ginčas: bendrovė už kompensaciją sutinka perleisti šilumos ūkio valdymą

Alytų šildanti bendrovė „Litesko“ siūlo Alytaus savivaldybei 2018 metų pavasarį perimti miesto šilumos ūkio valdymą. Tokį pasiūlymą bendrovė pateiks trečiadienį vykstančių derybų metu, teigiama pranešime žiniasklaidai.
„Litesko“ valdomas Alytaus šilumos ūkis
„Litesko“ valdomas Alytaus šilumos ūkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vis dėlto „Litesko“ tebereikalaus 9 mln. eurų kompensacijos už investicijas ir nuolaidas, kurias įmonė darė remdamasi su savivaldybe pasirašytais susitarimais, kurie dabar būtų nutraukti ankščiau laiko. Anot bendrovės, „savivaldybė turi tinkamai kompensuoti „Litesko“ išlaidas, nes bendrovė jau įgyvendino sutartyje numatytus įsipareigojimus“.

Šilumos ūkį savivaldybei grąžinsime iškart, kai tai padaryti bus technologiškai saugu – tam, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas šilumos tiekimas Alytaus miesto gyventojams.

„Esame pasirengę žengti reikšmingą žingsnį tam, kad šis ginčas būtų išspręstas. Darome tai nepaisydami to, kad mūsų partneris – miesto savivaldybė – nuolat pabrėžtinai mums nurodo, kad nesame pageidaujami kaip miesto šilumos ūkiu besirūpinanti bendrovė. Šilumos ūkį savivaldybei grąžinsime iškart, kai tai padaryti bus technologiškai saugu – tam, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas šilumos tiekimas Alytaus miesto gyventojams. Paraleliai ir toliau reikalausime, kad būtų kompensuotos mūsų į Alytaus šilumos ūkį padarytos investicijos“, – teigia Alexanderis Husty, „Litesko“ generalinis direktorius.

9 milijonai eurų, kurių bendrovė reikalauja grąžindama šilumos ūkį savivaldybei, yra sutarties pratęsimo pagrindu jos atliktų investicijų dalis, kuri nėra atsipirkusi per šilumos kainą. Ši suma taip pat apima ir mainais už šilumos ūkio nuomos pratęsimo sutartį į savivaldybės biudžetą mokėtą paramą bei Alytaus šilumos vartotojams taikytas šilumos tarifo nuolaidas.

Šis pasiūlymas neapima kogeneracinės biomasės jėgainės, kurią „Litesko“ pastatė Alytaus miesto savivaldybės prašymu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alexanderis Husty
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alexanderis Husty

„Ši investicija nebuvo įtraukta į šilumos ūkio nuomos sutartį, nes savivaldybė pasirinko kitą verslo modelį, užtikrinantį papildomų investicijų pritraukimą ir grąžą. Jėgainės statybų kontrakte buvo numatyta, kad „Litesko“ valdys elektrinę šilumos ūkio nuomos sutarties metu ir jai pasibaigus 2026 metais. Numatyta, kad pasibaigus sutarčiai „Litesko“ veiks kaip nepriklausomas šilumos gamintojas, jei sutarties šalys nesusitars kitaip“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Šiandien Alytaus biomasės elektrinė nuosavybės teise priklauso ir toliau priklausys „Litesko“. Todėl, anot bendrovės, kai savivaldybė perims miesto šilumos ūkį „Litesko“ Alytuje taps nepriklausomu šilumos gamintoju ir veiks taip, kaip tokie gamintojai veikia kituose Lietuvos miestuose.

„Nors mes ir esame apsisprendę Alytuje tapti nepriklausomais šilumos gamintojais, mes žinome, kad savivaldybė savo ieškiniu yra pareiškusi norą už dyką perimti „Litesko“ priklausančią biomasės jėgainę. Su tokiu pasiūlymu sutikti negalime“, – aiškina A.Husty.

Anot jo, jei teismas nuspręstų, kad įmonė Alytaus mieste turi nutraukti veiklą ir perduoti jėgainės šildymo įrenginius bei elektrinę įmonei „Alytaus šilumos tinklai“, „Litesko“ prašys už jėgainę priteisti 25 mln. eurų kompensaciją iš Alytaus miesto savivaldybės. Tokia elektrinės vertę nustatė tarptautiniai vertintojai.

Teismų procedūras pradėjusi Alytaus miesto savivaldybė ir „Alytaus šilumos tinklai“ reikalauja, kad „Litesko“ grąžintų Alytaus šilumos ūkį anksčiau nei numatyta šalių sudarytomis sutartimis. „Litesko“ Alytuje dirbo pagal šilumos ūkio modernizavimo ir nuomos sutartis, pasirašytas 2001–2016 metų laikotarpiui. 2005 metais bendradarbiavimo sutartis buvo pratęsta iki 2026 metų.

Konkurencijos taryba pripažino, kad savivaldybė pažeidė Konkurencijos įstatymą pasirašydama papildomas sutartis, kurios prailgino šilumos ūkio nuomą ir suteikė papildomų investicijų, leidžiančių mažinti šilumos kainą.

Siūlo grąžinti kitų metų pavasarį

Trečiadienį Alytaus miesto savivaldybėje įvyko susitikimas su UAB „Litesko“ atstovų grupe, kuriai vadovavo „Litesko“ ir „Vilniaus energijos“ generalinis direktorius A.Husty. Susitikimo metu „Litesko“ sutiko grąžinti šilumos ūkį Alytaus miesto savivaldybei. Tai siūloma padaryti pasibaigus šildymo sezonui, kitų metų pavasarį, skelbiama savivaldybės pranešime spaudai.

„Džiugu, kad pagaliau sutarėme dėl esmės – turtas turi būti grąžintas miestui ir tai turi būti padaryta kaip įmanoma greičiau“, teigė mero pavaduotojas Tautvydas Tamulevičius.

Kaip tvirtina savivaldybė, šilumos ūkio nuomos sutartis pasibaigė dar 2016 m. birželį, tačiau „Litesko“ ūkio iki šiol neperdavė. Anot Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Jastremsko, savivaldybė pasiruošusi perimti šilumos ūkį.

„Esame pasirengę perimti šilumos ūkį ir nedelsiant imsime derinti detales. Kol kas „Litesko“ į pasiūlymą neįtraukia biokuro jėgainės, tačiau mes laikomės savo pozicijos, kad šis įrenginys yra neatsiejama šilumos ūkio dalis ir turi būti perduota miestui,“ – sakė V.Jastremskas.

Vyriausiasis administracinis teismas šių metų liepos 14-ąją paliko galioti Alytaus miesto savivaldybei palankų sprendimą, kuriuo pripažįstama, kad šilumos ūkio nuomos sutarties pratęsimas dar dešimčiai metų yra neteisėtas. 2016 metais savivaldybė per teismą pareikalavo UAB „Litesko“ sugrąžinti Alytaus šilumos ūkį ir atlyginti vartotojams per naudojimosi laiką padarytą 14 mln. eurų viršijančią žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius