-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgas“: dujų brangimą lėmė keletas veiksnių

Pirmąjį pusmetį Europos gamtinių dujų ir pasaulio suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) rinkoje į viršų sparčiai stiebusios kainos ir toliau juda aukštyn, konstatuoja SGD tiekimo ir prekybos bendrovė „Litgas“. 
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Netipinį kainų judėjimą ir aukštesnį jų lygį visiems metams nulėmė tiek metų pradžios meteorologiniai veiksniai, tiek ilgesnio laikotarpio bazinių faktorių – pasaulinis naftos ir anglies brangimas, negrįžtamai mažėjanti vietinė gavyba iš didžiausio Europos Groningeno dujų telkinio bei didėjanti dujų paklausa pačioje Europoje ir, ypač, Azijoje“, – pranešime spaudai sako „Litgas“ Didmeninės SGD prekybos vadovė Viktorija Ditmonaitė.

Bendrovė praneša, kad 2016 metais „Brent“ naftos vidutinė metinė kaina siekė 43,7 dolerių už barelį, 2017 metais – 54,2 dolerių, o 2018 metais jos kaina svyruoja apie 70-72 dolerių už barelį. Anglies kainos per metus išaugo 43 proc. – nuo 70 dolerių už toną Roterdame pernai liepą, iki 100 dolerių šiuo metu.

Be to, kaip teigiama pranešime spaudai, 2014-2017 metais apie 15 proc. išaugo ir gamtinių dujų vartojimas Europoje – dėl poreikių pramonėje, transporte ir elektros gamyboje.

„Dėl didelių šalčių Europoje šių metų žiemos ir pavasario sandūroje gamtinių dujų paklausa išaugo trumpam, tačiau tuo pačiu pasiūlą trikdė gavybos ir tiekimo sutrikimai ir buvo išsemtos pagrindinės Europos gamtinių dujų saugyklų atsargos – kovo pabaigoje jose likę dvigubai mažiau – apie 47 procentai dujų nei pernai tuo pat metu“, – aiškino V. Ditmonaitė.

Susidėjus visiems šiems faktoriams, gamtinės dujos Europoje II ketvirtį nė kiek neatpigo, teigiama pranešime.

Pirmąjį ketvirtį vidutinės Nyderlandų TTF ir Didžiosios Britanijos NBP ateities sandorių indeksų vertės (19,23 ir 20,9 Eur/MWh) buvo didesnės vos maždaug 1,7-3,8 proc. (atitinkamai – 18,91 ir 20,14 Eur/MWh) nei pernai tuo pačiu metu.

O antrąjį ketvirtį kainos, prieštaraudamos įprastam sezoniškumui, išliko panašiame lygyje kaip ir pirmąjį ketvirtį ir atotrūkis nuo praėjusių metų išaugo smarkiai. Balandžio-birželio mėnesių TTF indekso vidutinė vertė siekė 19,88 Eur/MWh ir buvo 25,4 proc., o NBP indekso (20,03 Eur/MWh) – 28,2 proc. didesnė nei pernai tuo pat metu (atitinkamai 15,85 ir 15,62 Eur/MWh).

Pirmojo pusmečio TTF ir NBP vidutinės ateities sandorių indeksų vertės siekė atitinkamai 19,56 ir 20,45 Eur/MWh ir buvo apie 12,6-14,5 proc. didesnės nei 2017 m. I pusmetį, kai jos siekė 17,36-17,86 Eur/MWh.

„Tuo metu sparčiai auganti SGD pasiūla – šiais metais skystinimo pajėgumai turėtų išaugti 8,2 proc., reali prekyba pirmąjį pusmetį didėjo 8,8 proc., palyginus su 2017 metų pirmuoju pusmečiu – neguodžia europiečių. Nes papildomos naujų gamyklų suskystintos dujos plaukia į Aziją, kur už jas mokama gerokai daugiau. Dėl to SGD importas į Europos Sąjungos šalis šįmet netgi sumažėjo“, – pažymėjo V.Ditmonaitė.

SGD importas į Rytų Azijos šalis šių metų pirmąjį pusmetį didėjo 11,4 mln. tonų SGD arba 13,3 proc., o kitose Azijos ir Okeanijos šalyse – 3,5 mln. tonų SGD arba 21 proc. Vien Kinija SGD importą pirmaisiais 6 metų mėnesiais padidino 50 procentų. Europos Sąjungos šalys 2018 m. pirmąjį pusmetį importavo 3,7 proc. mažiau SGD. Vertinant kartu su Turkija, importo kritimas buvo mažesnis.

Vidutinės SGD kainos Rytų Azijoje pirmąjį pusmetį buvo 25,55 Eur/MWh (17,4 proc. didesnės nei pernai), kai Ispanijoje 20,48 Eur/MWh (5,5 proc. didesnės), Didžiojoje Britanijoje – 19,35 Eur/MWh (14,4 proc. didesnės).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius