-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“ akcininkai pritarė sutarčiai su Lenkijos PSE tiesiant „Harmony Link“

Elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ akcininkai pirmadienį pritarė sutarčiai su Lenkijos operatore PSE, abiem šalims Baltijos jūroje ketinant nutiesti maždaug 680 mln. eurų vertės povandeninį kabelį „Harmony Link“.
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bendradarbiavimo sutarties pasirašymui pritarta nurodant esmines sandorio sąlygas, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Litgrid“.

Numatoma, kad „Litgrid“ skelbs nuolatinės srovės (HVDC) kabelio tiesimo rangovo, o PSE – keitiklių stočių Lietuvoje ir Lenkijoje statybos rangovo konkursus, kiekviena įmonė atsirinks rangovus, pasirašys sutartis ir įgyvendins projektus.

„Litgrid“ ir PSE kartu pirks projekto inžinieriaus paslaugas ir sudarys trišalę rangos darbų priežiūros sutartį.

Projektas finansuojamas Europos infrastruktūros tinklų priemonės (EITP) lėšomis ir „Litgrid“ bei PSE savomis arba skolintomis lėšomis (kiekviena įmonė po 50 proc.), EITP paramos koordinatore skiriama PSE.

„Litgrid“ valdys keitiklių stotį Lietuvoje, PSE – Lenkijoje, bendrovėms priklausys po 50 proc. jūrinio kabelio.

„Litgrid“ turės užsitikrinti teises į žemę ir leidimus Lietuvoje ir jos ekonominėje zonoje Baltijos jūroje, PSE – Lenkijoje ir jos ekonominėje zonoje jūroje. Už leidimų Švedijos ekonominėje zonoje Baltijos jūroje gavimą „Litgrid“ ir PSE atsakys kartu.

„Litgrid“ ir PSE atsakys viena prieš kitą tik už tiesioginius nuostolius, išskyrus tyčinius ir didelio neatsargumo atvejus. Maksimali šalių atsakomybė ribojama 10 proc. projekto vertės – 68 mln. eurų. Delspinigiai numatomi tik už vėluojančius mokėjimus.

Sutarčiai bus taikoma Lenkijos teisė, šalių ginčų sprendimas – Stokholmo prekybos rūmų komerciniame arbitraže.

Vasarį skelbta, kad jau pradėti jungties statybos teritorijų planavimo darbai, baigta jūrinio kabelio trasos studija, rengiamasi jūros dugno tyrimams.

Iki 700 megavatų jūrinė jungtis turėtų būti tiesiama 2021-2025 metais.

Dar šią savaitę bus pateikta paraiška Europos Sąjungai dėl antrojo sinchronizavimo projekto etapo finansavimo. „Harmony Link“ ir su ja susijusi infrastruktūra pareikalaus didžiausių investicijų sinchronizavimo projekte. Visas jis kainuos apie 1,6 mlrd. eurų.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu BRELL (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija) žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Iki 2025 metų jos siekia sinchronizuoti tinklus su žemynine Europa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius