Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“: elektra Lietuvoje praėjusią savaitę pigo 25 proc.

Elektra Lietuvoje praėjusią savaitę atpigo 25 proc. iki 39,9 euro už megavatvalandę (MWh), pranešė elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“. Tokia pat kaina ir jos pokytis fiksuoti ir Estijoje bei Latvijoje.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot „Litgrid“, praėjusią savaitę atšilę orai lėmė mažesnį elektros suvartojimą, o vėjo elektrinių gamyba Lietuvoje, nors ir sumažėjo, tačiau sudarė daugiau nei trečdalį šalyje pagaminamos elektros energijos.

„Praėjusią savaitę toliau šylant orams ir mažėjant elektros vartojimui šalyje, elektros kainos krito ketvirtadaliu. Tai lėmė dvi pagrindinės priežastys: sumažėjęs elektros suvartojimas ir aukšta vėjo generacija šalyje“, – pranešime sakė „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas Liutauras Varanavičius.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę mažėjo iki 216 GWh. Elektros gamyba mažėjo 17 proc., o vietos elektrinės užtikrino 32 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai per savaitę Lietuvoje pagaminta 70 GWh elektros energijos.

Vėjo jėgainės praėjusią savaitę pagamino 42 proc. Lietuvoje generuotos elektros elektros energijos, hidroelektrinės – 25 proc., šiluminės elektrinės – 17 proc., saulės elektrinės – 7 proc., kitos elektrinės – 8 proc. elektros energijos.

Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 6 proc., gamyba vėjo jėgainėse mažėjo 20 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys mažėjo 40 proc., o kitų elektrinių gamyba sumažėjo 14 proc.

Pagal importo/eksporto (saldo) santykį 70 proc. Lietuvos elektros energijos poreikio buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas iš esmės nepakito.

14 proc. importo į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 20 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtinį, 66 proc. buvo importuota per sieną su Latvija. Per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija elektros praėjusią savaitę neimportuota.

100 proc. elektros srauto iš Lietuvos buvo eksportuota per „NordBalt“ jungtį, per „LitPol Link“ į Lenkiją ir į Latviją elektros eksportas praėjusią savaitę nevyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius