Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečiadienį elektros kaina biržoje valandai šoktelės 6 kartus: štai kokiu laiku skalbimo mašinos geriau nejungti

„Nord Pool“ biržos Lietuvos ir Latvijos zonose elektros kainos trečiadienį tarp 16 ir 17 val. šoktelės beveik 6 kartus iki 629 eurų už megavatvalandę (MWh) – tai lems dėl remonto darbų apriboti tinklų pralaidumai su Lenkija ir Estija, aukšta oro temperatūra bei sumažėjusi atsinaujinančių išteklių gamyba, sako „Litgrid“.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

„Šią savaitę vykdomi „LitPol Link“ keitiklio techninės priežiūros darbai, dėl to nevyksta importas ir eksportas su Lenkijos zona. Techninė priežiūra truks iki šio šeštadienio. Dėl pasiruošimo sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais vykdomų darbų Estijoje ir aukštos temperatūros dienos metu ribojamas tarpsisteminis pralaidumas tarp Estijos ir Latvijos“, – komentare BNS teigė „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Pasak jos, šiuo metu pralaidumas tarp Estijos ir Latvijos yra sumažintas nuo 1 tūkst. iki 600 megavatų (MW).

„Šiandien (trečiadienį – BNS) dienos metu Lietuvoje yra maža vėjo generacija. 16–17 valandą pradeda mažėti saulės generacija ir augti vartojimas, todėl Lietuva ir Latvija importuoja didžiausią galimą kiekį iš Švedijos ir Estijos, o trūkstamą elektros kiekį užtikrina hidro ir mažosios šiluminės elektrinės“, – teigė A.Krasauskienė.

„Nord Pool“ duomenimis trečiadienį 16–17 val., palyginti ankstesne valanda, Lietuvos ir Latvijos kainų zonose elektros kaina augs 5,9 karto iki 629 eurų už MWh. Tuo metu vidutinė paros kaina trečiadienį sieks 126,95 euro ir bus didžiausia nuo balandžio 5 dienos.

Tuo metu Estijoje trečiadienį 12–18 val. valandinė elektros svyruoja nuo minus 1,07 iki minus 1,11 euro, o vidutinė paros kaina – 76,88 euro.

„Estijoje neigiama elektros kaina yra susidariusi dėl elektros pertekliaus – importuojama pigi elektra iš Suomijos. Šio pertekliaus Estija negali eksportuoti dėl tarpsisteminių jungčių pralaidumo trūkumo“, – teigė A.Krasauskienė.

Šią savaitę atliekamas planinis Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties „LitPol Link“ remontas – pirmadienį ryte prasidėjusius darbus planuojama baigti šeštadienį 15 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius