Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Litgrid“ investicijos pernai augo 2,7 karto iki 154 mln. eurų

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pernai į daugiau nei 200 projektų investavo 153,5 mln. eurų – 2,7 karto daugiau nei 2022-aisiais.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pasak „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, įmonė šiuo metu įgyvendina apie 150 projektų ir apie 100 investicinių užduočių – ruošia sinchronizavimui būtiną infrastruktūrą ir valdymo sistemas, prijungia naujus gamintojus ir vartotojus, elektrifikuoja geležinkelius, diegia inovacijas.

„Žengiame paskutinius žingsnius link susijungimo su kontinentinės Europos sinchronine zona, sudarome sąlygas sparčiai atsinaujinančių išteklių elektros gamybos ir energijos kaupiklių plėtrai. Visa tai reikalauja didelių investicijų į elektros perdavimo tinklą ir sklandaus projektų įgyvendinimo“, – pranešime teigia R.Masiulis.

2023-iaisiais „Litgrid“ pradėjo 51 naują projektą (2022 metais – 28), o užbaigė – 18 (vieną), ketvirtadienį pranešė bendrovė.

Daugiausia – 98,5 mln. eurų – „Litgrid“ investavo į sinchronizavimo su Europa projektus: sinchroninių kompensatorių įrengimą, 330 kV linijų Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai statybą ir 330 kV Kruonio HAE bei Neries transformatorių pastočių rekonstrukciją.

Dar 42,7 mln. eurų operatorė investavo į tinklo atstatymą ir modernizavimą, rekonstravo 330 kV Jonavos ir 110 kV Varduvos pastotes, 330 kV liniją Lietuvos elektrinė-Alytus.

12,4 mln. eurų pernai skirta gamintojams ir vartotojams prijunti prie tinklo, kapitaliniam remontui, ITT ir inovacijų projektams.

Lietuva, kartu su Latvija ir Estija, atsijungti nuo rusiškos IPS/UPS elektros sistemos (vadinamojo BRELL) žiedo ketina kitų metų vasarį. Šį rugpjūtį šalys turėtų paskelbti, jog neketina pratęsti BRELL sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius